Σημαντικό κτιριακό σύμπλεγμα που συνδέεται με διοικητική δραστηριότητα κατά την αρχαιότητα αποκαλύφθηκε σε απόσταση 20 χλμ από την πόλη της Ουρ, στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Past Horizons, η αποκάλυψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια έρευνας από μια ομάδα αρχαιολόγων με έδρα το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, υπό τη διεύθυνση του Καθ. Στιούαρτ Κάμπελ.

Το κτίσμα, που ανιχνεύτηκε αρχικά με τη χρήση δορυφορικών εικόνων στη θέση Τελ Χαϊμπέρ στο Ιράκ θεωρείται ότι ήταν διοικητικό κέντρο που εξυπηρετούσε μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Μετά από γεωφυσικές έρευνες και δοκιμαστικές ανασκαφές στη θέση, η ομάδα, που αποτελεί την πρώτη βρετανική αποστολή που ανασκάπτει στο νότιο Ιράκ από τη δεκαετία του ’80, επιβεβαίωσε ότι το σύμπλεγμα είχε έκταση 80 τ.μ. -περίπου δηλαδή τις διαστάσεις ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Αποτελούνταν από δωμάτια συντεταγμένα περιμετρικά αυλής.

Από πλευράς φορητών ευρημάτων, το πιο χαρακτηριστικό είναι μια πήλινη ανάγλυφη πλάκα που φέρει παράσταση πορευόμενου λατρευτή. Η μορφή φορά μακρύ ένδυμα με στολισμό στο γείσο κατά μήκος του ανοίγματος. Σύμφωνα με τον καθ. Κάμπελ, η θέση «ήταν εκτός της ακτίνας δράσης των διεθνών αρχαιολόγων για πολλές δεκαετίες, οπότε η ευκαιρία της ενασχόλησης με τις πρώτες πόλεις ξανά ήταν πραγματικά εκπληκτική».Η ομάδα χρονολογεί τη θέση στα 2000 π.Χ., την εποχή της πτώσης της πόλης αλλά και της πρώτης Σουμεριακής δυναστείας, με βάση τα ευρήματα, ενώ συνδέουν το κτίσμα με τη διοίκηση της Ουρ.

Η ομάδα από το Μάντσεστερ όμως έχει να εργαστεί για πολύ ακόμη. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να αναλύσουν φυτικά και ζωικά κατάλοιπα έτσι ώστε να ανασυνθέσουν το φυσικό περιβάλλον 4.000 χρόνια πριν από σήμερα. Μέχρι στιγμής θεωρείται ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν εκείνες που απαντώνται στα βαλτώδη τοπία ενώ η κορυφή του Κόλπου ήταν βορειότερα, με αποτέλεσμα να μπορεί να ανθίζει το θαλάσσιο εμπόριο που επέτρεπε την εισροή αγαθών από την Ινδία και την αραβική χερσόνησο στη Μεσοποταμία.

«Εκτός από την προσφορά ασύγκριτων ευκαιριών για την ανασυγκρότηση της έρευνας σε μια από τις πιο σπουδαίες αρχαιολογικές θέσεις στον κόσμο, το πρόγραμμα επιτρέπει τη συνεργασία με επιστήμονες και ινστιτούτα της περιοχής. Ο σκοπός είναι να στηρίξουμε την ανάπτυξη της αρχαιολογικής επιστήμης και της πολιτιστικής διαχείρισης, εργαζόμενοι μαζί με μέλη του Κρατικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς του Ιράκ και να αντιμετωπίσουμε την 20ετή απομόνωση του Ιράκ από τη διεθνή κοινότητα», λέει ο Καθ. Κάμπελ.