Το ακριβές αντίγραφο μιας διαταγής – ακριβώς 500 ετών- που απαιτούσε τη σύλληψη του Νικολό Μακιαβέλι ανακαλύφθηκε από Βρετανό ιστορικό.

Ο Καθ. Στίβεν Μίλνερ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ερευνώντας τα κρατικά αρχεία της Φλωρεντίας, βρέθηκε μπροστά στη διαταγή του 1513 η οποία οδήγησε στην πτώση του Νικολό Μακιαβέλι του διάσημου πολιτικού φιλοσόφου της Αναγέννησης.

Η διαταγή επικήρυξης αυτή είχε ξεκινήσει μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν στη συγγραφή του “Ηγεμόνα”, αργότερα κατά τον ίδιο χρόνο και σηματοδότησε μια αλλαγή στην πολιτική τύχη του δημοσίου αυτού υπαλλήλου οδηγώντας στο θάνατό του 14 χρόνια αργότερα.

Ο “Ηγεμόνας”, περιβόητος για την προάσπιση της θυσίας της αρετής και της ηθικής προς διατήρηση της δύναμης με κάθε μέσο, έχει ανανεωθεί ώστε να εφαρμόζεται σε τομείς τόσο διαφορετικούς όσο τα τραπεζικά, τα χρηματιστηριακά, οι επιχειρήσεις και η πολιτική.

Τα 500 χρόνια του συγγράμματος εορτάζονται από το δήμο της Φλωρεντίας, ξεκινώντας με μια αναπαράσταση των γεγονότων που οδήγησαν στη σύλληψη και τη φυλάκιση του Μακιαβέλι. Ένας έφιππος τελάλης που θα κρατάει μια ασημένια τρομπέτα για να προσελκύσει την προσοχή του πλήθους θα κάνει την ανακοίνωση σε διάφορες περιοχές γύρω από τη Φλωρεντία.

Εξετάζοντας εκατοντάδες διακηρύξεις μεταξύ του 1470 και του 1530, ο καθ. Μίλνερ έχει επίσης προσδιορίσει τις περιοχές μέσα στην πόλη όπου ένας τελάλης θα είχε αναγγείλει δυνατά τη συγκεκριμένη διαταγή.

«Όταν την είδα, κατάλαβα ακριβώς τι ήταν και ήταν πολύ συναρπαστικό», λέει ο καθ. Μίλνερ . «Όταν καταλαβαίνεις ότι αυτό το έγγραφο σηματοδότησε την πτώση ενός από τους πολιτικούς συγγραφείς με τη μεγαλύτερη επιρροή, είναι ένα ιδιαίτερο συναίσθημα.».

»O “Hγεμόνας” είναι ένα έργο καθοριστικό, με επιρροή στην πολιτική σκέψη και τον πολιτισμό. Ο όρος Μακιαβελικός και η ονομασία του Διαβόλου ως “Old Nick” στην αγγλική καθομιλουμένη, όλα πηγάζουν από αυτό το έργο.

»Οι καταστάσεις όμως της σύνθεσής του συχνά παραμελούνται. Κατά την επιστροφή στην εξουσία της φατρίας των Μεδίκων το 1512, ο Μακιαβέλι απολύθηκε από τη θέση του στο Ανώτατο Δικαστήριο της πόλης λόγω της στενής σύνδεσής του με τον προηγούμενο προεξάρχοντα πολίτη και αρχηγό της δημοκρατικής κυβέρνησης, Πιέρο Σοντερίνι.

»Όταν το όνομά του συνδέθηκε με μια συνωμοσία για την ανατροπή των Μεδίκων, εκείνοι δεν καθυστέρησαν να επιδιώξουν τη σύλληψή του χρησιμοποιώντας την διαταγή επικήρυξης που ανακάλυψα. Την ίδια ημέρα φυλακίστηκε, βασανίστηκε και αργότερα αποφυλακίστηκε αλλά υποχρεώθηκε σε κατ’οίκον περιορισμό έξω από την πόλη.

»Ο “Ηγεμόνας” γράφτηκε με τη μάταιη ελπίδα να λάβει χάρη αλλά και τη δουλειά του πίσω από τους Μεδίκους. Αλλά δεν υπάρχει ένδειξη ότι εκείνοι διάβασαν ποτέ το έργο.».

Ο Τζέιμς Τζόνσον, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης προσθέτει ότι υπάρχει κάτι το μυστήριο ως προς το γιατί ο Μακιαβέλι έγραψε τον “Ηγεμόνα”. «Κάποιοι λένε ότι ήθελε να ενισχύσει τους τυράννους, άλλοι ότι κατέγραψε τα εγκλήματά τους για να τους εκθέσει. Οι αναγνώστες σε όλες τις εποχές έχουν βρει έρεισμα για όλου του κόσμου τους στοχαστές: μοναρχιστές, προασπιστές της δημοκρατίας, ιδεαλιστές, θρησκευτικοί ζηλωτές, σκεπτικιστές. Οτιδήποτε και να έγινε, ένα είναι καθαρό. Το βιβλίο ακολουθεί το σκοπό του χωρίς φόβο και δισταγμό: να δείξει στους ηγεμόνες πως να επιβιώσουν στον κόσμο όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να ήταν.