«Μα τον Τουτάτη, τόσοι ταύροι κι ούτε ένα αγριογούρουνο!» αναρωτιέται ο Οβελίξ, κοιτώντας τα πήλινα ομοιώματα ταύρων που βρέθηκαν στο ιερό του Ποσειδώνα στα Τσισκιανά Σελίνου, στον νομό Χανίων.
«Λες ένα απ’ αυτά να είναι το κεφάλι του Αδριανού που συνάντησα στο μουσείο Κισάμου;» απορεί ο Αστερίξ ανάμεσα σε δύο πορτρέτα του Ρωμαίου αυτοκράτορα, όλα εκθέματα του κρητικού μουσείου.
Όχι, τα παραπάνω δεν αφορούν το σενάριο μιας ακόμη ταινίας με πρωταγωνιστές τους διάσημους ήρωες των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ιντερζό και επίκεντρο την αρχαία Κρήτη. Είναι τα λόγια που συνοδεύουν τις φιγούρες των διάσημων κινούμενων σχεδίων, οι οποίες συμμετέχουν στην πρωτότυπη περιοδική έκθεση «50 χρόνια Αστερίξ». Μια έκθεση που, μετά και την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου, από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο του 2013.
Η έκθεση θα «σταθμεύσει» στην πόλη των Χανίων, μετά από εννέα διαφορετικές «στάσεις» σε ισάριθμα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας: της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Άργους Ορεστικού, των Ιωαννίνων, των Δελφών, της Ηγουμενίτσας, του Βόλου, της Νικόπολης και της Άρτας. Είναι μια παραγωγή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Γαλλικού Ινστιτούτου και των εκδόσεων «ΜΑΜΟΥΘ Comix», με αφορμή τα 50 χρόνια κυκλοφορίας της περίφημης σειράς.
Οι περιπέτειες του Αστερίξ, που μαζί με τον αχώριστο φίλο του Οβελίξ και τους κατοίκους του γαλατικού χωριού αντιστέκονται στους Ρωμαίους περί το 50 π.Χ., ξεκίνησαν το 1959. Έκτοτε το κόμικ έχει μεταφραστεί σε 107 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ των οποίων η κρητική, η κυπριακή και η ποντιακή, καθώς και στα αρχαία ελληνικά και λατινικά. Επίσης, οι Γαλάτες ήρωες έχουν πρωταγωνιστήσει σε 11 ταινίες (από τις οποίες οι οκτώ είναι κινούμενα σχέδια). Μάλιστα, η τελευταία ταινία με τίτλο «Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες» (2008) και πρωταγωνιστές τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Κλόβις Κορνιγιάκ και Αλέν Ντελόν, εκτυλίσσεται στην αρχαία Ολυμπία.