Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας της είναι για μία ακόμα φορά η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.

Στο παρελθόν η Ιταλική Σχολή είχε κινδυνεύσει να κλείσει άλλες δύο φορές (2009 και 2010), και το γεγονός είχε αποτραπεί με άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του που ανήρτησε στην Ιστοσελίδα της Σχολής ο Διευθυντής της Emanuele Greco, αυτή τη φορά ο κίνδυνος είναι διαφορετικός. Δεν συζητείται, προς το παρόν, η οριστική διακοπή της λειτουργίας της Σχολής, ωστόσο ο προϋπολογισμός της έχει μειωθεί δραστικά, τόσο που καθίσταται ανέφικτη η συνέχιση του έργου της.

Μεταξύ 2001 και 2011 η χρηματοδότηση περιορίστηκε από το 1.000.000 € σε 400.000 €. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της δραστηριότητας της Σχολής.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η χρηματοδότηση για το 2013 θα είναι ύψους 370.000 €, τη στιγμή που το κόστος λειτουργίας της ανέρχεται στα 750.000 € ετησίως.

Η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών ιδρύθηκε το 1909 και το έργο της έχει αναγνωριστεί τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει ανασκαφές σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, όπως η Φαιστός και η Γόρτυνα, στη Λήμνο (Ηφαιστεία, Πολιόχνη, Ιερό των Καβείρων) κ.α.

Εκτός του πλούσιου ανασκαφικού της έργου, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών έχει οργανώσει κατά καιρούς σημαντικά επιστημονικά συνέδρια, ενώ έχει να επιδείξει και πλούσιο εκδοτικό έργο.

Όσοι θέλετε να διασφαλίσετε τη λειτουργία της Σχολής, μπορείτε να υπογράψετε τη σχετική έκκληση στο http://firmiamo.it/troppi-tagli–rischio-chiusura-della-saia