Μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό της Σόφιας να γνωρίσει το Μουσείο της Ακρόπολης, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 21 Ιουνίου 2009, αποτελεί η φωτογραφική έκθεση που παρουσιάζει η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη βουλγαρική πρωτεύουσα και η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30, στον εκθεσιακό χώρο της Εστίας.

Στην έκθεση, παρουσιάζονται ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, ο χώρος όπου αναγέρθηκε το Νέο Μουσείο –σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μπερνάρ Tσουμί με τη συνεργασία του Έλληνα συναδέλφου του Μιχάλη Φωτιάδη– εξωτερικές όψεις του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου με τα ευρήματα της ανασκαφής που προέκυψε κατά την ανέγερση, καθώς και οι εσωτερικοί χώροι όπου φιλοξενούνται τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

1. Η αίθουσα των κλιτύων της Ακρόπολης με τα ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

2. Η αίθουσα των αρχαϊκών έργων (7ος αιώνας π.Χ. έως 480/79 π.Χ.) με αρχιτεκτονικά γλυπτά και αναθήματα, συμπεριλαμβανομένων των Κορών, των Ιππέων και άλλων έργων τα οποία στέκονται ελεύθερα στον χώρο και μπορεί κανείς να τα παρατηρήσει από όλες τις πλευρές.

3. Η αίθουσα του Παρθενώνα με ολόκληρο τον γλυπτό διάκοσμο (σε πρωτότυπο και αντίγραφα) και με πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών της πόλης κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται καθημερινά η ταινία μικρού μήκους για το Μουσείο της Ακρόπολης (παραγωγή: Νέο Μουσείο της Ακρόπολης 2009, διάρκεια 9′). Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια.

Πληροφορίες

Εστία Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Σόφιας, οδ. «Βασίλ Ντρούμεφ» 30. Διάρκεια: 4 Δεκεμβρίου 2012 – 28 Φεβρουαρίου 2013. Ώρες λειτουργίας: 10.00-19.00 (εκτός αργιών). Είσοδος ελεύθερη