Τις τελευταίες τους μέρες διανύουν δύο σημαντικές περιοδικές εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση «Το Δώρο του Διονύσου: Η Μυθολογία του κρασιού στην Κεντρική Ιταλία (Μολίζε) και τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία) κατά την αρχαιότητα»που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2011 και η έκθεση «Έλληνες και Φοίνικες στα σταυροδρόμια της Μεσογείου» που άνοιξε για το κοινό τον Δεκέμβριο του 2011 πρόκειται να λειτουργήσουν για λίγες ακόμη ημέρες έως τις 10 και 20 Σεπτεμβρίου 2012 αντίστοιχα.

Και οι δύο εκθέσεις είναι αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με φορείς του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Η έκθεση αφιερωμένη στον θεό Διόνυσο παρουσιάζει μέσα από τα αντικείμενα τις πολλαπλές και αμφίσημες όψεις του Διονύσου καθώς επίσης και την μακραίωνη ιστορία του κρασιού στον μεσογειακό χώρο.

Η έκθεση για τους Φοίνικες παρουσιάζει τις σχέσεις Ελλήνων – Φοινίκων κατά την αρχαιότητα με κύριο στόχο να αναδείξει τις πολιτισμικές αλληλοεπιδράσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και να δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της Ανατολής.