Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας μετέβη χτες, Πέμπτη 30 Αυγούστου, στο Βερολίνο, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια την έκθεσης «Ολυμπία: Λατρεία, Μύθος, Αγώνες» που θα φιλοξενείται στο Μουσείο Martin Gropius Bau. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ διεθνώς για την Αρχαία Ολυμπία, με περισσότερα από 1.000 εκθέματα από μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, ανάμεσά τους ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών της Ολυμπίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη λαμπρότητα. Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι το μήνυμα της έκθεσης είναι ότι «η Ολυμπία μας ενώνει» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «Σε αυτή την κρίση Ελλάδα και Γερμανία έχουν να προσφέρουν πολλά. Η αρμονική συνεργασία Ελλήνων και Γερμανών αρχαιολόγων είναι ένα μοντέλο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις ειλικρίνειας και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε το παρόν και να σχεδιάζουμε το μέλλον αυτές τις ταραγμένες εποχές.»

Ο κ. Κώστας Τζαβάρας ευχαρίστησε τους Γερμανούς επιστήμονες που αποκάλυψαν τον «αξεπέραστο πολιτισμό της Ολυμπίας» και πρόσθεσε «Η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που επιβουλεύονται τη φιλία των δυο λαών και θέλουν να προβάλουν προσκόμματα στην ειλικρινή σχέση που έχουν μεταξύ τους είναι να φωνάξουμε ότι Έλληνες και Γερμανοί μπορούν να ζουν αρμονικά γιατί υιοθετούν τις ίδιες πολιτισμικές αξίες. Δεν πρέπει να δώσουμε χώρο σε όσους με τη συμπεριφορά τους δεν υπηρετούν αυτές τις αξίες.»

Όσο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον πολιτισμό, σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τζαβάρας απάντησε: «Η κρίση, που είναι η σκληρή πραγματικότητα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε μέσα από τέτοιες εκθέσεις τον πολιτισμό μας πρεσβευτή για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας που βάλλεται από πολλές πλευρές»

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, προβλέπεται και συνάντηση του κ. Τζαβάρα με την Αναπληρώτρια του Εντεταλμένου Υπουργού για θέματα Πολιτισμού και ΜΜΕ της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας κα. Ingeborg Berggreen-Merkel, με την οποία θα συζητήσει για θέματα αρμοδιότητάς του.

Η έκθεση

Θέμα της έκθεσης είναι η Ολυμπία ως μείζον πανελλήνιο ιερό και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Για τις ανάγκες της εγκρίθηκε ο προσωρινός δανεισμός πεντακοσίων εξήντα τεσσάρων (564) αρχαίων έργων, (3) σύγχρονων αντιγράφων, δύο (2) μακετών και οκτώ (8) σύγχρονων αναμνηστικών μεταλλίων, τα οποία προέρχονται από τα μουσεία και τις συλλογές της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Νομισματικού Μουσείου.

Εκτός από τα Μουσεία Αρχαίας Ολυμπίας, Εθνικό Αρχαιολογικό και Νομισματικό, στην έκθεση συμμετέχουν μεταξύ άλλων με αρχαία έργα τα εξής μουσεία και συλλογές: Antikensammlung Berlin, Staatliche Kunstsammlung, Albertinum Dresden, Staatliche Antikensammlungen München, Eberhard-Karls-Universität Tübingen, Museum Schlosss Hohentübingen Tübingen, Musée du Louvre, Musei Vaticani, Galleria dei Candelabri Roma, Museo Nazionale Romano, Deutsches Archäologisches Institut (DAI), Akademisches Kunstmuseum – Antikensammlung der Universität Βόννης, Institut für Angewandte Geowissenschaften (IAG) der Technischen Universität Darmstadt, Archäologisches Institut der Universität Göttingen, Γοττίγγη, Geographisches Institut der Johannes-Gutenberg-Universität Mainz, Universität Tübingen και Institut für Klassische Archäologie, Τυβίγγη.

Χωρισμένη σε τρεις ενότητες (α. Ολυμπία, το ελληνικό ιερό, β. Οι έρευνες στην Ολυμπία, γ. Οι Αγώνες), η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 1000 αντικείμενα. Στηρίζεται πρωτίστως στα 515 αρχαία αντικείμενα από τις ανασκαφές στο ιερό της Ολυμπίας, τα οποία φυλάσσονται στα Μουσεία της Ολυμπίας, πολλά εκ των οποίων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, καθώς και στα 49 αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Νομισματικού Μουσείου, μέσα από τα οποία τεκμηριώνεται επιστημονικά η ιστορία του ιερού της Ολυμπίας από τις απαρχές της λατρείας στα μυκηναϊκά χρόνια μέχρι και την περίοδο της ρωμαιοκρατίας, η σημασία και διαχρονική ακτινοβολία του ιερού σε όλο τον αρχαίο κόσμο, καθώς και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας.

Εκτός από τα αρχαία αντικείμενα και ευρήματα ανασκαφών των τελευταίων 140 χρόνων, ψηφιακές αναπαραστάσεις συμπληρώνουν το μοναδικό αφιέρωμα στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τον Μάρτιο του 2013, η έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στο Αθλητικό και Ολυμπιακό Μουσείο του Κατάρ, στην Ντόχα, όπου θα υπάρχει και χωριστή ενότητα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τελικός προορισμός της έκθεσης είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Την επιμέλεια του επιστημονικού καταλόγου της έκθεσης είχαν ο κ. Νικόλαος Καλτσάς, κα. Γεωργία Χατζή, κα. Susanne Bocher, κ. Hans-Joachim Gehrke και κ. Wolf-Dieter Heilmeyer. Τα λήμματα του καταλόγου που αφορούν έργα από ελληνικά μουσεία έχουν συνταχθεί από αρχαιολόγους της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ πολλά από τα εισαγωγικά κείμενα των ενοτήτων του καταλόγου έχουν συγγραφεί τόσο από αρχαιολόγους της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όσο και από καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων.