Κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών ρουτίνας στη νεκρόπολη της Αρχαϊκής Περιόδου στο Αμπού Ροάς της Αιγύπτου, γαλλική αρχαιολογική αποστολή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικής Αρχαιολογίας στο Κάιρο (IFAO) έπεσε επάνω σε κάτι που πιστεύεται ότι είναι μια νεκρική λέμβος του φαραώ της 1ης Δυναστείας με το όνομα Ντεν.

Νεκρικές λέμβοι θάβονταν με τους βασιλιάδες καθώς οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι θα μετέφερε αιώνια την ψυχή του βασιλιά στην άλλη ζωή.

Η λέμβος, που αποκαλύφθηκε στη Β. περιοχή του λεγόμενου Μαστάμπα αρ. 6 (μιας ταφικής κατασκευής με επίπεδη στέγη) στον αρχαιολογικό χώρο, αποτελείται από έντεκα ξύλινα δοκάρια που φτάνουν σε μήκος τα έξι μέτρα, ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας για τις Αρχαιότητες Μοχάμεντ Ιμπραήμ.

Τα ξύλινα τμήματα μεταφέρθηκαν στο υπό κατασκευήν Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού για αποκατάσταση και αναμένεται να εκτεθούν στην Αίθουσα Νείλου όταν το μουσείο ολοκληρωθεί και ανοίξει τις πύλες του στο κοινό την επόμενη χρονιά.

Το IFAO ξεκίνησε τις ανασκαφικές του εργασίες στο Αμπού Ροάς στις αρχές του 20 αι. ενώ εκεί βρέθηκαν αρκετά αρχαιολογικά συμπλέγματα. Στο σύμπλεγμα του φαραώ Τζεντεφρέ (γιου του Χέοπα), ο Emile Chassinat αποκάλυψε τα κατάλοιπα μιας ταφικής εγκατάστασης, ένα λάκκο για λέμβους και πολυάριθμα τμήματα γλυπτών που έφεραν το όνομα του φαραώ.

Υπό τη διεύθυνση του Pierre Lacau,  το IFAO συνέχισε την ανασκαφική δουλειά και αποκάλυψε νέα κτίσματα στα Α. της πυραμίδας του Τζεντεφρέ. Παρ’ όλ’ αυτά, αντικείμενα με τα ονόματα των φαραώ της 1ης Δυναστείας Ντεν και Άχα που βρέθηκαν δίπλα στην πυραμίδα υποδηλώνουν μια προγενέστερη φαραωνική παρουσία στο Αμπού Ροάς.