Οκτώ χρόνια μετά από τότε που έλαβε το πράσινο φως το Εθνικό Πρόγραμμα για την Τεκμηρίωση της Κληρονομιάς της Αιγύπτου (NPDEH), η νεκρόπολη του Μπενί Χασάν κοντά στην πόλη Μίνυα της Άνω Αιγύπτου έγινε η πρώτη θέση στον κατάλογο που θα τεκμηριωθεί.

Το Υπουργείο Επικρατείας για τις Αρχαιότητες (MSA) είναι υπεύθυνο για την αρχαιολογική τεκμηρίωση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου στην προσπάθειά του να την προστατέψει αλλά και να παράσχει περιεκτικές και λεπτομερειακές μελέτες για κάθε θέση και μνημείο στην Αίγυπτο, για ερευνητές και σπουδαστές του αντικειμένου.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραήμ, δήλωσε στην εφημερίδα “Ahram Online” ότι οι αιγυπτιολόγοι χρησιμοποιούν κορυφαίο εξοπλισμό και σύγχρονη τεχνολογία για να τεκμηριώσουν τη νεκρόπολη και να εκδώσουν τα ευρήματα σε έντυπο 337 σελίδων, το οποίο πρόκειται να περιλαμβάνει 268 φωτογραφίες, 62 σχέδια και πίνακες.

Ο διευθυντής του Τμήματος Καταγραφών του υπουργείου Μάγκντι ελ-Γαντούρ, περιέγραψε την προσπάθεια τεκμηρίωσης ως ένα από τα μεγάλα προγράμματα διατήρησης της κληρονομιάς της Αιγύπτου. Προσέθεσε ότι το πρόγραμμα στοχεύει στο να θεμελιώσει μια επιστημονική βάση πληροφοριών για κάθε μνημείο στην Αίγυπτο, ώστε να βοηθήσει στην εργασία των επιστημόνων.

«Είναι το δεύτερο πρόγραμμα τεκμηρίωσης που καθιερώνεται στην Αίγυπτο. Το πρώτο διενεργήθηκε το 1985 κατά τη διάρκεια της προσπάθειας διάσωσης των νουβικών ναών, τεκμηριώνοντας τους νουβικούς ναούς, είτε αυτοί διασώζονταν είτε καταβυθίζονταν στη Λίμνη Νάσερ.»

Ο Άχμεντ Σαήντ, καθηγητής αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, τόνισε ότι η νεκρόπολη του Μπενί Χασάν  είναι η πρώτη αρχαιολογική θέση που θα τεκμηριωθεί ενώ πολλές είναι ακόμη στον κατάλογο. Είπε ότι οι αιγυπτιολόγοι έχουν επικεντρώσει την εργασία τους στους 12 από τους 39 τάφους μέσα στη νεκρόπολη που παραμένουν πλήρεις και έχουν διακρίνει τις τοιχογραφίες και την αρχιτεκτονική.

Το Μπενί Χασάν είναι μια αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη που βρίσκεται περίπου 20 χλμ. Ν. της Μίνυα. Περιλαμβάνει 39 τάφους λαξευμένους στο φυσικό βράχο, κάποιοι από τους οποίους ανήκουν στο Αρχαίο Βασίλειο ενώ η πλειοψηφία χρονολογείται στο Μέσο Βασίλειο. Μόνο 12 τάφοι είναι διακοσμημένοι και οι περισσότεροι έχουν αφεθεί ανολοκλήρωτοι. Τα καλύτερα παραδείγματα ανήκουν σε τοπικούς “νομάρχες” (κυβερνήτες) του Μέσου Βασιλείου.

Η νεκρόπολη βρίσκεται στην Α. όχθη του Νείλου, με άποψη προς την κοιλάδα και παρέχει εξαιρετική θέα και στις δύο κατευθύνσεις. Ένας ναός που κατασκευάστηκε από τη βασίλισσα Χατσεπσούτ και τον Τούθμωση Γ, ήταν αφιερωμένος στην τοπική θεότητα Πακχέτ και βρισκόταν N. της νεκρόπολης.