Περίπου 1,5 εκ. αρχαιολογικά αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες στη Β. Ιρλανδία δεν προωθήθηκαν σε τοπικά μουσεία, αναφέρει το δίκτυο BBC.

Το παραπάνω σημαίνει ότι αντικείμενα διαφόρων κατηγοριών (κεραμική, μεταλλοτεχνία, υαλουργία, ανθρωπολογικά κατάλοιπα) δεν μπορούν να εκτιμηθούν για την ιστορική τους αξία ή να περιληφθούν σε έκθεση.

Την επόμενη Δευτέρα, μέλη του Κοινοβουλίου του ιρλανδικού τμήματος του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να συζητήσουν το πώς τα Τμήματα Πολιτισμού και Περιβάλλοντος θα πρέπει να γεφυρώσουν χάσματα στην πολιτική που ακολουθείται σχετικά με τα αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας.

Όταν οι οικοδομικές εταιρείες παίρνουν το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν εργασίες για την κατασκευή νέων δρόμων ή κτιρίων, η Υπηρεσία Σχεδιασμού θέτει κάποτε την προϋπόθεση ότι αρχαιολόγοι θα πρέπει να παρίστανται για να ελέγχουν το χώρο σε περίπτωση εύρεσης αντικειμένων αξίας. Αυτό γίνεται όταν εμπορικές εταιρείες εκτελούν ανασκαφές και αποκαλύπτουν αντικείμενα.

Από το 1999, περίπου 1,47 εκ. αντικείμενα υπολογίζεται ότι έχουν αποκαλυφθεί στη Β. Ιρλανδία.  Παρ’ όλ’ αυτά, η έλλειψη εξοπλισμού και η αμφισβήτηση του σε ποιόν ανήκουν τα αντικείμενα αυτά συντελούν ώστε εκείνα να παραμένουν στις ιδιωτικές αυτές εταιρείες.

Αυτό σημαίνει ότι τα αντικείμενα δεν είναι διαθέσιμα για ακαδημαϊκή έρευνα ή δημόσια έκθεση, ενώ μπορούν πολύ εύκολα να κλαπούν, να αποσυντεθούν ή και να καταλήξουν στα σκουπίδια αν η εταιρεία που τα έφερε στο φως τύχει να κλείσει.