Η ευρύτερη Θράκη είναι σήμερα μοιρασμένη ανάμεσα στην Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία. Στην επικράτειά της πληθυσμοί βρήκαν καταφύγιο, ήκμασαν και πολλές φορές ξεριζώθηκαν και αναγκάστηκαν να στήσουν και πάλι τη ζωή τους στην καινούργια πατρίδα. Την πορεία της Θράκης ανά τους αιώνες, τις αλλαγές στα γεωγραφικά όρια, τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και την περιπλάνηση των ανθρώπων αποτυπώνουν οι ψηφιοποιημένοι χάρτες της έκθεσης «Από τον Στρυμόνα ως τον Εύξεινο Πόντο», που εγκαινιάζεται σήμερα στην Κομοτηνή και διοργανώνεται από τον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Την τεκμηρίωση επιμελήθηκε ο δρ Ιάκωβος Ακτσόγλου, επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Γλώσσας Ιστορίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος επισήμανε ότι παρουσιάζονται 15 χάρτες στους οποίους η Θράκη αποτελεί τμήμα ή αποκλειστικό θέμα και καλύπτουν μια ιστορική περίοδο από τον θεωρούμενο πατέρα της χαρτογραφίας, Πτολεμαίο, μέχρι τη δεκαετία του ’70.
Οι χάρτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στο Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης, ψηφιοποιήθηκαν στην Αθήνα και αποτυπώθηκαν σε ταμπλό όπου παρουσιάζεται η ιστορική τεκμηρίωση και αναδεικνύεται μια λεπτομέρειά τους. Για παράδειγμα, στον χάρτη του Οσμανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού με θέμα την περιοχή των θρακικών λιμνών, η λίμνη Βιστωνίδα απεικονίζεται ως Μπουρού Γκιολ και ο Κόλπος του Λάγος ως Καράαγατς Κιορφεζί. Επίσης, αναδεικνύονται σημαίνουσες περιοχές για τον ελληνισμό, όπως το Σαμακόβι της Ανατολικής Θράκης, οι κάτοικοι του οποίου εγκατέλειψαν τα πατρογονικά εδάφη και δημιούργησαν το Νέο Σιδηροχώρι Κομοτηνής ή η Ανθούσα, κωμόπολη της Αίνου.
Εξάλλου, γίνεται μνεία σε χαρτογραφικούς φορείς, όπως το Καισαροβασιλικό Στρατιωτικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο της Βιέννης, το λιθογραφείο των αδερφών Κοντογώνη, ο εκδοτικός οίκος Justus Perthes στο Γκόθα της Θουριγγίας, η Διεύθυνση Τοπογραφίας του Ρωσικού Στρατού. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ο χάρτης που δημιούργησε ο ίδιος ο κ. Ακτσόγλου και αποτελεί τμήμα υπό έκδοση βιβλίου του, όπου απεικονίζονται κατά προσέγγιση τα όρια και η πληθυσμιακή σύνθεση των συνοικιών της Κομοτηνής (αν δηλαδή επικρατούσε το χριστιανικό, το μουσουλμανικό, το εβραϊκό στοιχείο), το 1898, οπότε και ήταν έδρα της Γενικής Διοίκησης του Σαντζακίου Γκιουμουλτζίνας. Πηγή των πληροφοριών είναι η επίσημη επετηρίδα του Βιλαετιού Ανδριανουπόλεως.
Ο Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης έχει στη συλλογή του πάνω από 500 χάρτες, τόνισε ο πρόεδρός του Χρήστος Χατζηπέμου. Πρόσθεσε, δε, ότι γίνονται συνεννοήσεις για να φιλοξενηθεί η έκθεση με τους χάρτες της Θράκης και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος έχει «στα σκαριά» έκθεση με 60 χάρτες της Κομοτηνής από την ευρωπαϊκή χαρτογραφία. Η έκθεση «Από τον Στρυμόνα ως τον Εύξεινο Πόντο» θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων έως τις 9 Ιουλίου και θα είναι επισκέψιμη κάθε μέρα από τις 7 έως τις 10 μμ.