Παρουσιάζεται στις 30 Ιουνίου το σύγγραμμα της αρχαιολόγου Λιάνας Σταρίδα με τίτλο «Υπήρχε μια πόλη… Το Μεγάλο Κάστρο» και με θέμα του τη διαχρονική ιστορία και σημασία της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης.

Μέσα από το συγκεκριμένο σύγγραμμα η συγγραφέας Λιάνα Σταρίδα αναδεικνύει με την επιστημονική της εμβρίθεια τη θέση που κατείχε το Ηράκλειο στο ιστορικό γίγνεσθαι, αρχής γενομένης από τους αρχαίους χρόνους μέχρι την σύγχρονη εποχή. Περιγράφεται η οικονομική και η κοινωνική εξέλιξη της πόλης, αναφορικά πάντα με τον εκάστοτε κατακτητή και πώς αυτός επηρέασε τις συνολικές δομές της εντόπιας κοινωνίας. Την επιστημονική αφήγηση των γεγονότων πλαισιώνουν και προφορικές μαρτυρίες που αποκαλύπτουν με εναργή τρόπο τους ρυθμούς και τις νόρμες που διείπαν την ηρακλειώτικη κοινωνία σε κάθε περίοδο.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα διεισδύσουμε θεωρητικά στην πορεία της πόλης μέσα στον χρόνο και θα κατανοήσουμε τις γενικότερες αλλαγές που έγιναν και φτάσαμε στην σημερινή εικόνα που βλέπουμε μπροστά μας. Μαθαίνουμε λοιπόν με άμεσο και εύληπτο τρόπο την ιστορία του Μεγάλου Κάστρου και πορευόμαστε βήμα προς βήμα μαζί με την συγγραφέα στην οργάνωση του υλικού στην εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων.

Το βιβλίο της κ. Σταρίδα είναι ένα απαραίτητο βοήθημα για την μύηση στην ιστορία του Ηρακλείου, γραμμένο με έμφαση στην λεπτομέρεια και στην ακριβή παρουσίαση των γεγονότων, που πολλά από αυτά βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Η παρουσίαση του βιβλίου  θα γίνει το Σάββατο 30 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πύλη Βηθλεέμ (έναντι Πανάνειου Νοσοκομείου). Την εκδήλωση διοργανώνουν οι εκδόσεις Ίτανος και η Λιάνα Σταρίδα.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Ομότιμος καθηγητής του Παν/μίου Κρήτης Κος Θεοχάρης Δετοράκης και ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ κος Οδυσσέας Σγουρός. Η εκδήλωση πλαισιώνεται μουσικά από την Εύη Καλιτσουνάκη και την Μαρία Βουρβάχαζη στο φλάουτο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το πρωί της ίδιας ημέρας στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης από την κ. Σταρίδα με αφετηρία το χώρο του Δημαρχείου Ηρακλείου.