Ανασκαφές,  έρευνες, σεμινάρια, δημοσιεύσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια και διαλέξεις είναι μερικά από τα επιτεύγματα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής για το 2011, όπως παρουσιάστηκαν χθες από τον διευθυντή της, Αλεξάντρ Φαρνού.

Ο κ. Φαρνού, αφού ευχαρίστησε τους Έλληνες αρχαιολόγους και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την εξαιρετική συνεργασία, αρίθμησε όσο μπορούσε πιο συνοπτικά το περσινά πεπραγμένα της Σχολής, ένα έργο πλούσιο σε έρευνες και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Κεντρική θέση στο  έργο της Σχολής καταλαμβάνουν οι έρευνες στην αρχαία πόλη της Δρήρου, στο Λασίθι. Η Δρήρος, που άκμασε από τα γεωμετρικά μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια, προστέθηκε στα γαλλικά ανασκαφικά ενδιαφέροντα της περσινής χρονιάς, δίνοντας πλούσια στοιχεία για την Αγορά, τα ελληνιστικά κτίρια και τα επιχρίσματά τους, αλλά και την τέχνη της περιοχής, όπως τα πήλινα ειδώλια βοοειδών που βρέθηκαν στην ακρόπολή της.

Η Δρήρος βρίσκεται στο βουνό Καδηστός, 2 χλμ. ανατολικά από τη Νεάπολη Λασιθίου. Ιδρύθηκε τον 12. αι. π.Χ. και άκμασε από τα γεωμετρικά/αρχαϊκά μέχρι και τα Ελληνιστικά χρόνια. Η πόλη έγινε γνωστή όταν στα 1855 ανακαλύφθηκε εκεί ένας πεσσός (αρχαία κύβρις) με επιγραφή του τέλους του 3. αι. π.Χ. στις τέσσερις πλευρές. Η επιγραφή – που σήμερα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη –  περιλαμβάνει τον όρκο 180 εφήβων με την αφοσίωση προς την πόλη τους, το μίσος προς τους εχθρούς Μιλάτιους και Λύττιους και την πίστη προς τους συμμάχους Κνώσιους. Ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από το 1917 κ.ε. από Έλληνες (Ξανθουδίδη, Μαρινάτο) και Γάλλους αρχαιολόγους (Demargne, Van Effenterre).