Για τις προσλήψεις ατόμων χωρίς τυπικά προσόντα σε μουσεία διαμαρτύρονται οι απόφοιτοι του Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου Κρήτης με ειδικότητα «Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών χώρων».

Η διαμαρτυρία των αποφοίτων αρχαιοφυλάκων εκφράστηκε με επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού όπου αναφέρονται στις πρόσφατες ανακοινώσεις προσλήψεων 1.500 ανέργων σε 54 μουσεία της χώρας. Όπως φαίνεται στην επιστολή, στην προκήρυξη δεν γίνεται λόγος για κατοχή τυπικών προσόντων από τους υπό πρόσληψιν ανέργους οι οποίοι φαίνεται ότι θα πάρουν θέσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με κριτήρια ανεργίας, εισοδήματος και τυχόν αναπηρίας.

«Με ποια λογική να στελεχωθούν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι με ανειδίκευτο προσωπικό τη στιγμή που υπάρχει σχολή συγκεκριμένη κι εξειδικευμένη και μάλιστα δημόσια (και ενώ το ίδιο το ΥΠΠΟΤ έχει παραδεχτεί ότι, οι ανάγκες φύλαξής των μουσείων, είναι απαραίτητο να καλύπτονται με προσωπικό εκπαιδευμένο;)» ρωτούν στην επιστολή τους οι ειδικευμένοι αρχαιοφύλακες.

Στη συνέχεια της επιστολής οι αρχαιοφύλακες αναφέρουν επίσης ότι, καθώς η ειδίκευσή τους δεν επιτρέπει να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας άλλων κλάδων, μέτρα όπως η πρόσληψη φυλάκων στα μνημεία βάσει κοινωνικών κριτηρίων στερούν το δικαίωμά τους στην εργασία.

«Θεωρούμε ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, θα πρέπει οι αρχαιολογικοί μας χώροι να προστατεύονται και να αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο. Είμαστε εξειδικευμένοι στο συγκεκριμένο έργο, μπορούμε και θέλουμε να προσφέρουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας για το κοινό καλό», συμπληρώνουν.