Ένα από τα έξι Grand Prix της Europa Nostra για το 2012, στην κατηγορία «Συντήρηση» απέσπασε το σχέδιο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ της Αθήνας για το κτίριο Αβέρωφ, ένα σημαντικό δείγμα ευρωπαϊκού νεοκλασικισμού, το οποίο αποκαταστάθηκε και στεγάζει τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ.

Το κτίριο Αβέρωφ, όπως σήμερα ονομάζεται το κεντρικό, διώροφο κτίριο του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, μαζί με τα δύο μονώροφα κτίρια που το πλαισιώνουν συμμετρικά (Πρυτανείας και Σχολής Καλών Τεχνών), αποτελούν το σημαντικότερο έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου (1811-1885).

Η τελετή απονομής των βραβείων για τα σημαντικότερα επιτεύγματα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη Λισαβόνα.

Για τα φετινά βραβεία μπορούσε επίσης να ψηφίσει το κοινό μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η πρώτη επιλογή του κοινού ήταν τα Τείχη της Παμπλόνα, στην Ισπανία, μία από τις καλύτερα διατηρημένες οχυρώσεις της Ευρώπης.