Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα ξεκινήσει να λειτουργεί σταδιακά εντός του καλοκαιριού, παράλληλα με την περιοδική έκθεσή του, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνάντησή της την Παρασκευή στην Περιφέρεια Κρήτης με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη.
Παράλληλα, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στην αλλαγή του πολιτιστικού τοπίου της Κρήτης, με τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όλες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, στο οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη.
Το μουσείο θα αρχίσει να λειτουργεί ξανά σταδιακά από τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο θα ανοίξουν και άλλες αίθουσες, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα λειτουργεί πλήρως. Όλο το καλοκαίρι θα είναι επισκέψιμη η περιοδική έκθεση.
Η γενική γραμματέας έκανε αυτοψία και σε αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, όπου εκτελούνται έργα ΕΣΠΑ, συνοδευόμενη από τη διευθύντρια Νικολέττα Βαλάκου και την προϊσταμένη της Β′ ΕΠΚΑ Ελένη Ανδρίκου.
Συγκεκριμένα το κλιμάκιο επισκέφθηκε:
– Τον αρχαιολογικό χώρο Αμφιαραείου. Έπειτα από καθαρισμούς εμφανίστηκε η κύρια όψη του δευτέρου και προφανώς παλαιότερου αναλήμματος πίσω από το μεγάλο ανάλημμα, καθώς και σειρά τόξων στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο αναλημμάτων. Παράλληλα, εξελίσσεται η διαδικασία για τη συντήρηση των αναθηματικών βάθρων, με προτεραιότητα στις ενεπίγραφες επιφάνειες.
– Τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, όπου εκτελείται το έργο «Διαμόρφωση αρχαιολογικού χώρου και συντήρηση στοάς του Ιερού της Αρτέμιδος Βραυρωνίας». Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες υποδομής και αρχίζει σύντομα η εκτέλεση των εργασιών διαμόρφωσης.
– Τον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου, όπου εκτελείται το έργο «Διαμόρφωση αρχαιολογικού χώρου Σουνίου». Η επέμβαση αποσκοπεί στην αναβάθμιση του χώρου, καθιστώντας κατανοητό στον επισκέπτη ότι το Σούνιο δεν ήταν μόνον το Ιερό του Ποσειδώνος, αλλά ένα σημαντικό για την ασφάλεια της Αθήνας φρούριο. Συνεχίζονται οι εκτεταμένες εργασίες καθαρισμών στην περιοχή του οικισμού και των νεωσοίκων μετά την απομάκρυνση της πυκνής θαμνώδους βλάστησης. Έχει ολοκληρωθεί η χάραξη των διαδρομών σε όλη την έκταση του αρχαιολογικού χώρου και εξελίσσεται η επίστρωση με χυτό υλικό για τα ΑΜΕΑ. Έχει επίσης ολοκληρωθεί η περισχοίνιση των μνημείων στο Ιερό του Ποσειδώνος, καθώς και η περίφραξη της έκτασης όπου βρίσκεται το Ιερό της Αθηνάς Σουνιάδος.