Πανέμορφο ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκής εποχής με απεικονίσεις παγανιστικών θρησκευτικών τελετών και θεοτήτων της Ανατολής βρέθηκε κάτω από καθολική εκκλησία της Reggio Emilia, στη βόρεια Ιταλία.
Το ψηφιδωτό που καλύπτει επιφάνεια 13 τ.μ. και χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ., αποκαλύφθηκε σε βάθος 4 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου της κρύπτης του καθεδρικού ναού της Reggio Emilia.
Το μέγεθος του ψηφιδωτού δαπέδου δείχνει ότι κοσμούσε έναν μεγάλο χώρο. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για μια μεγάλη αίθουσα της ιδιωτικής κατοικίας ενός εύπορου Ρωμαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπεύθυνη της ανασκαφής, η Ιταλίδα αρχαιολόγος Renata Curina. Η εκκλησία είχε κτιστεί πάνω στο προϋπάρχον αρχαίο οικοδόμημα, χωρίς να ληφθεί καμία μέριμνα για την προστασία του ψηφιδωτού.
Φτιαγμένο από μικρές ψηφίδες από διαφορετικά υλικά (χρωματισμένες πέτρες, γυαλί, φύλλα χρυσού) το εξαιρετικής ποιότητας ψηφιδωτό απεικονίζει γεωμετρικά σχήματα, κύκλους και τετράγωνα, μικροσκοπικές ανθρώπινες μορφές (χορευτές), λουλούδια και πουλιά, όπως κίσσες και παγώνια.
Ξεχωριστή σημασία έχουν οι παγανιστικές σκηνές που καταλάμβαναν το μεγαλύτερο τμήμα του ψηφιδωτού και που φαίνεται ότι σχετίζονταν με τη λατρεία θεοτήτων της Ανατολής, όπως η απεικονιζόμενη μορφή ενός γυμνού θεού που φορά στο κεφάλι στεφάνι από κισσό και κρατά στο δεξί του χέρι ένα λουλούδι λωτού.
Η έρευνα στο χώρο πρόκειται να συνεχιστεί, το ψηφιδωτό θα καθαριστεί, θα συντηρηθεί και θα μεταφερθεί σε τοπικό μουσείο για να εκτεθεί.

Α.Μ.

Πηγή: Discovery News, Rosella Lorenzi, 3/2/09