Οργανωμένα προγράμματα κατάδυσης και… ανέλκυσης αρχαιοτήτων από τις ελληνικές θάλασσες προσφέρουν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», εταιρείες από την Αυστραλία και την Αμερική μέσω διαδικτύου.
Σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως περίπου 6.000 ναυάγια αρχαίων πλοίων κινδυνεύουν μετά την αλλαγή του νόμου περί καταδύσεων και πως συγκεκριμένες εταιρείες προσφέρουν λεπτομερείς περιγραφές περί του τι μπορεί να βρει ο δύτης σε κάποια ναυάγια: αρχαία κράνη, αγάλματα, κεραμική, κοσμήματα, φοινικικά τέχνεργα κ.ά.
Οι άνθρωποι διέσχιζαν αυτές τις θάλασσες πριν από τουλάχιστον 9.000 χρόνια και είναι εύκολο να κατανοήσει κάποιος ότι υπήρξαν πάρα πολλά ναυάγια. Επίσης, λόγω του σεισμογενούς χαρακτήρα της περιοχής, έχουμε και καταβυθίσεις πόλεων ή τμημάτων οικισμών από την πρώιμη αρχαιότητα.
Οι επίδοξοι τουρίστες-λαθρανασκαφείς έχουν στη διάθεσή τους και άλλα μέσα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το περασμένο καλοκαίρι η αστυνομία κατέσχεσε στην Κάλυμνο δύο φορτηγά γεμάτα με προϊόντα ανάλογων παράνομων ερευνών.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια απαγορεύονταν οι καταδύσεις σε ολόκληρη σχεδόν την ακτογραμμή της χώρας μας, λόγω των πολλών ναυαγίων και βυθισμένων πόλεων που υπάρχουν στον βυθό. Ωστόσο, τελικά, οι καταδύσεις απελευθερώθηκαν και το αποτέλεσμα είναι να διαφημίζονται μέσω του διαδικτύου δραστηριότητες που σε καμία περίπτωση δεν είναι νόμιμες.
Η Ελλάδα εμφανίζεται ανήμπορη να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, καθώς το σώμα δίωξης αρχαιοκαπηλίας διαθέτει μόνο 15-20 άτομα.

Α.Μ.

Πηγή: Έθνος, 2/2/09