Δεκαοκτώ αρχαία κινέζικα έργα τέχνης κλάπηκαν από το Fitzwilliam Museum του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ την Παρασκευή. Η αστυνομία πιστεύει ότι η ληστεία έγινε από επαγγελματίες κλέφτες. Ο τρόπος που ενέργησαν οι δράστες θυμίζει την κλοπή κινέζικων αντικειμένων από το Πανεπιστήμιο του Ντέραμ που έγινε μόλις δύο βδομάδες πρωτύτερα.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που κλάπηκαν την Παρασκευή, ήταν ένα βάζο από νεφρίτη της Δυναστείας των Μινγκ, από τον 14ο αιώνα, οκτώ αντικείμενα της Δυναστείας των Κινγκ, ένα αγαλματίδιο ελέφαντα από νεφρίτη του 17ου αιώνα, και πολλά ακόμη πολύτιμα, αναντικατάστατα κομμάτια.

«Τα δεκαοκτώ αντικείμενα που κλάπηκαν είναι κυρίως από νεφρίτη και ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του μουσείου» σύμφωνα με την Κάρεν Ντέιμπερ που διευθύνει τις έρευνες. Η Ντέιμπερ τόνισε ότι οι αστυνομικές αρχές είναι αποφασισμένες να ανακτήσουν τα έργα τέχνης και να οδηγήσουν τους δράστες στη Δικαιοσύνη.

Η προηγούμενη κλοπή από το Πανεπιστήμιο του Ντέραμ αφορούσε δύο κινέζικα έργα τέχνης της Δυναστείας των Κινγκ. Η Δυναστεία των Κινγκ ήταν η τελευταία από τις αυτοκρατορικές δυναστείες της Κίνας και άρα ένα πολύ σημαντικό μέρος της ιστορίας του κινέζικου πολιτισμού. Εξαιτίας της επιλεκτικής φύσης των κλοπών, και του γεγονότος ότι τα αντικείμενα δεν βρίσκονταν στην έκθεση του μουσείου αλλά φυλάσσονταν σε δύο διαφορετικούς αποθηκευτικούς χώρους, η αστυνομία υποθέτει ότι τα αντικείμενα κλάπηκαν κατ’ εντολή κάποιου εύπορου συλλέκτη.

Κλοπές αυτού του είδους, που αφορούν δηλαδή αντικείμενα ομοειδή και γίνονται «κατά παραγγελία», είναι σπάνιες αλλά όχι άγνωστες, ιδιαίτερα στον τομέα των αρχαιοτήτων. Τα αντικείμενα που κλέβονται από μουσεία συνήθως είναι πολύ γνωστά και μοναδικά για να διοχετευθούν στη μαύρη αγορά. Επαγγελματίες ληστές που είναι σε θέση να παρακάμψουν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας των μεγάλων μουσείων δεν θα έκλεβαν αντικείμενα που δεν μπορούν να πωληθούν εύκολα. Όμως, στις κλοπές κατά παραγγελία, ο αγοραστής υπάρχει ήδη και αναθέτει στους ληστές να κλέψουν για λογαριασμό του ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα αντικείμενα. Πρόκειται για τις δυσκολότερες περιπτώσεις κλοπών που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές αρχές.

Μετά την κλοπή του Πανεπιστημίου του Ντέραμ, συνελήφθησαν πέντε ύποπτοι οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, εν αναμονή περισσότερων στοιχείων που θα προκύψουν από τις έρευνες.

Η αξία των αντικειμένων που κλάπηκαν από το Ντέραμ ανέρχεται σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια δολάρια. Η αξία των αντικειμένων του Fitzwilliam δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.