Να ξεκινήσουν την καταγραφή δεδομένων σχετικά με τη διάβρωση της γης τους  από τη θάλασσα με σκοπό τη διατήρηση αρχαιολογικών καταλοίπων στην περιοχή τους είναι οι κάτοικοι των νησιών Scilly  στην Κορνουάλη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η περιοχή διαθέτει αρχαιολογικά κατάλοιπα από τη νεολιθική περίοδο (κυρίως κεραμική που βρέθηκε στη θέση St. Martins) καθώς και την Εποχή του Χαλκού (θέση Halangy, St. Mary’s) ενώ ενδιαφέροντα, λιγότερο μελετημένα, ευρήματα έχουν προκύψει και στις θέσεις Par Beach, Bonfire Cairn και Bryher.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο και εμπνευστή του προγράμματος καταγραφής Charlie Johns, οι κάτοικοι των Scilly καλούνται να «υιοθετήσουν» μια κοντινή τους αρχαιολογική θέση από τις παραπάνω και στη συνέχεια να προβούν σε μια γεωλογική καταγραφή της. Προβλέπεται επίσης να συνεχίσουν με καταγραφές σε τακτά χρονικά διαστήματα (Oκτώβριο, Απρίλιο). Στις καταγραφές θα πρέπει να περιλαμβάνεται και το πως οι καταιγίδες επηρεάζουν την περιοχή, καθώς αρχαιολογικό υλικό μπορεί να πέφτει από διάφορες πλαγιές λόγω του καιρού, με αποτέλεσμα να χάνεται ή να αποκαλύπτει επιπλέον αντικείμενα.

Παρόμοιο πρόγραμμα – με την ονομασία Shorewatch – έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη Σκωτία όπου σε κάθε νησί υπήρχε μια ομάδα εθελοντών κατοίκων. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι επιμορφώνονται σε ειδικό σεμινάριο πριν προβούν στις καταγραφές τους. Όσο για τους αρχαιολόγους του προγράμματος, με τον Johns  θα συνεργαστούν οι Jacqui Mulville και Ian Dennis του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.