«Είμαι ευχαριστημένη που έχω λύσει τα προβλήματά μου με την ελληνική πολιτεία», είπε η διάσημη Αμερικανίδα συλλέκτρια Σέλμπι Γουάιτ, που βρέθηκε χτες στην Αθήνα.
Μία από τις μεγαλύτερες συλλέκτριες αρχαιοτήτων παγκοσμίως με αμφιβόλου προελεύσεως έργα τέχνης, σε ποσοστό που φτάνει το 93%, η Σέλμπι Γουάιτ πριν από τέσσερεις μήνες αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα δύο αρχαιότητες από τη συλλογή της: το άνω τμήματος επιτύμβιας στήλης από το Πόρτο Ράφτη, της οποίας το κάτω μέρος εκτίθεται στο Μουσείο της Βραυρώνας, και έναν σπάνιο χάλκινο κρατήρα του 4ου αι. π.Χ.
«Τώρα πλέον δεν αγοράζω αρχαιότητες. Η συλλογή ήταν κάτι που δημιούργησα μαζί με τον σύζυγό μου. Από τη στιγμή που πέθανε ασχολούμαι μόνο με την έρευνα και τη σπουδή του αρχαίου κόσμου» υποστηρίζει η χήρα του επιχειρηματία Λέον Λεβί με τα πρωτοκλασάτα κομμάτια στη συλλογή της, που έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Yόρκης. Πολλοί το θεωρούν ως μια ευκαιρία για να «καθαρίσει» το όνομά της, όπως άλλωστε έκανε και χρηματοδοτώντας τις νέες ελληνορωμαϊκές αίθουσες του Μητροπολιτικού Μουσείου στη Νέα Υόρκη.
Τί θα κάνει τη συλλογή της; «Είναι η πιο δύσκολη ερώτηση. Δεν ξέρω αν θέλω να μείνουν όλα μαζί ή αν πρέπει να σκορπιστούν σε χώρους που να ταιριάζουν. Κάποτε η Ντόλλη Γουλανδρή μού είχε πει πώς θα αποκτήσω το δικό μου μουσείο, αλλά ποτέ δεν θέλησα μουσείο», συνεχίζει η συλλέκτρια γνωστή για τα δούναι και λαβείν της με διαβόητους εμπόρους αρχαιοτήτων και διακινητές προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, ανάμεσά τους ο Ρόμπιν Σάιμς και ο συνεργάτης του Χρήστος Μιχαηλίδης (σκοτώθηκε στην έπαυλη του Σάιμς, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες).
Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 21/1/09