Τη σταδιακή αντικατάσταση των πεύκων στους Δελφούς με άλλα φυτά, όπως δάφνη, ελιά, κουτσουπιά, βαλανιδιά, χαρουπιά κ.ά. προβλέπει νέα μελέτη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Με αυτόν τον τρόπο, το διάσημο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ αναμένεται να θωρακιστεί περισσότερο από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Τα πρόσθετα μέτρα προστασίας προσβλέπουν στην καλύτερη διαχείριση της βλάστησης και του πευκόφυτου αλσυλλίου που περιβάλλουν τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών.
Εκεί, από το 1936, η Γαλλική Σχολή, που πραγματοποιούσε ανασκαφές, φύτεψε 6.500 δέντρα, κυρίως πεύκα, τα οποία είναι και τα πλέον εύφλεκτα. Τα πεύκα του τεχνητού αλσυλλίου (που εκτιμάται μάλιστα ότι έχουν αυξηθεί από τότε) κυριαρχούν στο μεγαλύτερο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, από το μουσείο μέχρι το αρχαίο στάδιο. Έπειτα από αυτοψία ειδικών στο χώρο προέκυψαν ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα και όπως ακούστηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, σε τρία σημεία παρατηρείται υψηλό ποσοστό κάλυψης του εδάφους και ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη προβλέπεται ακόμα ότι όλα τα ξερά και άρρωστα πεύκα θα απομακρυνθούν, ενώ θα γίνει καθαρισμός της βλάστησης. Επίσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα διευρυνθούν οι ζώνες πυρασφάλειας στον αρχαιολογικό χώρο.
Ανάμεσα στα μέτρα αντιπυρικής προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου είναι η μόνιμη παρουσία πυροσβεστικού οχήματος στο χωριό των Δελφών, αλλά και η συγγραφή εγχειριδίου για διαχείριση πυρκαγιάς (εκκένωση του χώρου κ.ά.). Όσον αφορά την πυρόσβεση, στους Δελφούς υπάρχει εγκατεστημένο αυτόματο σύστημα που συντηρείται από ειδικευμένο προσωπικό.

Α.Μ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, Π. Παναγιωτάκος, 15/1/09