Οι Μάγιας το χρησιμοποιούσαν σε τοίχους, σε κεραμικά και… σε ανθρώπους που προορίζονταν για θυσία: το μπλε.
Για να φτιάξουν το φωτεινό χρώμα αναμείγνυαν το ορυκτό παλυγκορσκίτη (απαπουλγίτη) και τη φυσική χρωστική ίντιγκο, τα οποία θέρμαιναν προσεκτικά. Πρόσφατα, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Dean Arnold από το Wheaton College των ΗΠΑ βρήκε την πηγή εξόρυξης του παλυγκορσκίτη – την οποία οι αρχαιολόγοι αναζητούσαν από τη δεκαετία του 1960. Ο Arnold και οι συνεργάτες του έκαναν αναλύσεις του μπλε χρώματος των Μάγιας σε κεραμικά του Field Museum στο Σικάγο και συνέκριναν τον παλυγκορσκίτη που περιείχε το χρώμα με δείγματα από 33 σημεία της χερσονήσου Γιουκατάν.
Τα συμπεράσματα των αναλύσεων τούς οδήγησαν σε δύο ορυχεία: ένα στο Sacalum και ένα στο Yo’ Sah Kab, κοντά στην πόλη Τικούλ. Στο Journal of Archaeological Science του Μαρτίου, οι επιστήμονες περιγράφουν αναλυτικά τις ερευνητικές τους μεθόδους και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι Μάγιας λάμβαναν το ορυκτό μόνο από τα δύο αυτά ορυχεία.
Εκτός από τη χρήση του στο περίφημο μπλε των Μάγιας, ο παλυγκορσκίτης χρησιμοποιούνταν και ως φάρμακο για εντερικά προβλήματα.