Ένας απολογισμός του έργου του ως υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού ήταν τελικά ο χαιρετισμός του Παύλου Γερουλάνου με αφορμή τον απολογισμό του υπουργείου για το ΕΣΠΑ. Στόχοι, επιτυχίες αλλά και μελλοντικά σχέδια απαριθμήθηκαν σε ένα κείμενο όπου φαίνεται η σκοπιά του υπουργού για το πώς βλέπει το έργο του υπουργείου αλλά και τη δική του συμβολή μέσα σε αυτό.

Ο υπουργός μίλησε εκτενώς για τις αλλαγές που έγιναν στο ΚΑΣ, του οποίου οι ταχύρρυθμες πλέον εργασίες συντελούν στην ανάπτυξη της χώρας. Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε:

«Η ταχύτητα με την οποία λειτούργησαν (τα μέλη του ΚΑΣ) τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μεγαλύτερη και από αυτή που λειτούργησαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Και εδώ πρέπει να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στη Λίνα Μενδώνη η οποία συνέβαλε σημαντικά ώστε να γίνει αυτή η αλλαγή.

Ενδεικτικά, θα σας πω ότι το 2009 το ΚΑΣ πέρασε λιγότερες από 1.000 υποθέσεις, την επόμενη χρονιά τις διπλασίασε και έφθασε τις 1.892 υποθέσεις, ενώ από τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα εξέτασε άλλες 1.780 υποθέσεις.

Δεν μπορώ να υπογραμμίσω αρκετά τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη της χώρας. Τα μεγάλα έργα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ο κύριος αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας, ήταν ένα από τα θέματα που έπρεπε να τρέξουν πολύ γρήγορα και γνωρίζετε και εσείς ότι το 2009 υπήρχε ακόμα η πεποίθηση, κατά την άποψή μου εσφαλμένα, ότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές ήταν ο λόγος καθυστέρησης των μεγάλων έργων.

Μειώσαμε τον χρόνο αναμονής στο ΚΑΣ, από τις 100 μέρες περίπου στις 25. Κι αυτό δεν έχει σημασία μόνο σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα, έχει σημασία και για τον κάθε πολίτη που θέλει να δημιουργήσει και περίμενε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να απελευθερωθεί και να κάνει την επένδυση που θέλει να κάνει.».

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε επίσης ο Υπουργός και στο ΕΣΠΑ, το οποίο άλλωστε ήταν και το θέμα του χαιρετισμού. Μεταξύ άλλων είπε:

«Έχουμε καταφέρει να εντάξουμε μέχρι σήμερα συνολικά 378 έργα με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 531 εκατομμύρια ευρώ.

Έργα που έχουν σχέση με την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και τον σύγχρονο πολιτισμό. Από την Ακαδημία Πλάτωνος και το «Ακροπόλ», μέχρι την αποπεράτωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης αλλά και πολιτιστικές δράσεις όπως τη Μπιενάλε του Κ.Μ.Σ.Τ., τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και τα Ψηφιακά&εκπαιδευτικά προγράμματα της Λυρικής Σκηνής.».

Φυσικά ο υπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την γ.γ. του ΚΑΣ κ. Λίνα Μενδώνη – η πλήρης ομιλία της οποίας παρατίθεται μέσω ιστοτόπου στην κατηγορία notes κάτω από το παρόν κείμενο –  καθώς και τους ανθρώπους του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) για τη συμβολή τους.