Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Τελωνείων της Ελβετίας εντόπισε πριν από λίγες μέρες στη Γενεύη ρωμαϊκή σαρκοφάγο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και την κατέσχεσε, καθώς υπήρχαν σοβαρές υποψίες ότι το έργο τέχνης ηλικίας 2.000 ετών αποκτήθηκε με παράνομο τρόπο.

Οι τελωνειακές αρχές βρήκαν τη σαρκοφάγο διεξάγοντας έλεγχο ρουτίνας, σύμφωνα με τον Jean-Marc Renaud της Διοίκησης Τελωνείων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μαρμάρινη σαρκοφάγο του 2ου αι. μ.Χ. με παραστάσεις των δώδεκα άθλων του Ηρακλή, η οποία πιθανότατα αφαιρέθηκε από αρχαιολογική θέση της Τουρκίας από λαθρανασκαφείς. Η Hürriyet γράφει ότι η Άγκυρα ζητά τον επαναπατρισμό της σαρκοφάγου, που πιστεύεται ότι προέρχεται από την αρχαιολογική θέση της αρχαίας Πέργης, σε απόσταση 22 χλμ. από την Αττάλεια.

Η Εισαγγελία της Γενεύης είχε κινήσει δικαστική έρευνα για χαμένη σαρκοφάγο από την Τουρκία ήδη από το καλοκαίρι του 2011. Το γεγονός ότι τώρα μια σαρκοφάγος βρέθηκε στις αποθήκες του free port (Ελεύθερη Ζώνη) ή Ports-Francs της Γενεύης εγείρει πολλά ερωτήματα. Θυμίζουμε ότι ως το 2005 τουλάχιστον το free port της Γενεύης ήταν το επίκεντρο του διεθνούς κυκλώματος του λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων, μέσω του οποίου διακινούνταν τα προϊόντα κλοπών ή λαθρανασκαφών από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία.