Τη μουσική ως στοιχείο παιδείας, που μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των θεσμών της δημοκρατίας και στη συμμετοχής στα κοινά, επιχειρεί να παρουσιάσει η έκθεση με τίτλο «Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα» που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.
Στην εποχή της κλασικής Αθήνας, ήταν διαδεδομένη η άποψη ότι, ο τρόπος εκτέλεσης της μουσικής ακολουθεί και επηρεάζει τόσο τους νόμους λειτουργίας του κράτους, όσο και την εξέλιξη της κοινωνικής ζωής του ατόμου. Η μουσική εκπαίδευση των νέων ως βασική προϋπόθεση – εφόδιο για τη διαμόρφωση του ήθους και του χαρακτήρα του μελλοντικού Αθηναίου πολίτη, είναι το θέμα μιας από της τρεις ενότητες που παρουσιάζονται στην έκθεση. Οι άλλες δύο αφορούν: στην παρουσίαση ηρώων – προτύπων της αρχαιότητας που διέθεταν ολοκληρωμένη μουσική παιδεία, όπως ο Θησέας, ο Αχιλλέας και Ηρακλής, αλλά και στην παρουσίαση του τρόπου άσκησης των αρχαίων Ελλήνων συνοδεία μουσικής.
Κείμενα, ευρήματα από τη συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα, φωτογραφικό και άλλου είδους υλικό από άλλα μουσεία της Ελλάδας (και του εξωτερικού), ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ του Υπουργείου Παιδείας, είναι μερικά από τα «εκθέματα» μέσα από τα οποία παρουσιάζονται οι ενότητες του αφιερώματος. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα από τον μελετητή-ερευνητή της αρχαίας ελληνικής μουσικής, Παναγιώτη Στέφο, καθώς και να συμμετέχουν σε διαδραστικές δραστηριότητες.
Η έκθεση – την οποία επιμελείται η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη –Βουτυρά – υπεύθυνη του αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας και Φιλολογικών Πηγών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – θα διαρκέσει ως τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ώρες και μέρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή: 10:00-15:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή όλες τις επίσημες αργίες. Κατά τις ημέρες λειτουργίας πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.