Την επιστροφή ορισμένων ψηφιδωτών τα οποία θεωρεί ότι είχαν κλαπεί από θέση στον Ευφράτη κατά τη δεκαετία του 1960 η Τουρκία  από το πολιτειακό πανεπιστήμιο Bowling Green του Οχάιο των ΗΠΑ.

Το πανεπιστήμιο είχε αγοράσει τα ψηφιδωτά αντί $35.000 το 1965 από τον Peter Marks,  έναν έμπορο αρχαιοτήτων της Νέας Υόρκης. Βασισμένο στις προειδοποιήσεις του εμπόρου, το Bowling Green θεωρούσε ότι τα ψηφιδωτά προέρχονταν από την Αντιόχεια, όπου είχαν γίνει νόμιμες ανασκαφές από το πανεπιστήμιο του Princeton κατά τη δεκαετία του 1930. Σύμφωνα όμως με την ειδικό στην Αντιόχεια, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Brown Rebecca Molholt, καμία ιδιαίτερη ένδειξη δεν υπάρχει ότι τα ψηφιδωτά είναι από εκεί. Αντίθετα θεωρεί ότι θα μπορούσαν να είναι τμήμα του διακοσμητικού γύρω από μια κεντρική παράσταση του ψηφιδωτού που ονομάζεται συμβατικά “Η Τσιγγάνα” (Gypsy Girl) και προέρχεται από την πόλη Ζεύγμα, στον Ευφράτη. Η πόλη, η οποία άνθισε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, βυθίστηκε στο νερό μετά από την κατασκευή φράγματος. Τα ψηφιδωτά της όμως, που διασώθηκαν μετά από αγωνιώδη μάχη των αρχαιολόγων με το χρόνο, φυλάσσονται στο μουσείο της πόλης Gaziantep  στην Τουρκία. Να σημειωθεί ότι την άποψη της Molholt συμμερίζεται και ο Roberto Nardi, επικεφαλής των συντηρητών που εργάζονταν στην πόλη Ζεύγμα.

Το Bowling Green μέσω εκπροσώπου του έχει δηλώσει ότι, με την αποκάλυψη της κατάστασης αυτής, θα πράξει τα δέοντα. Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι του χώρου του πολιτισμού από την Τουρκία εξέφρασαν την άποψή τους ότι τα ψηφιδωτά ανήκαν στη χώρα και πρέπει να επιστραφούν. Ο Abdullah Kocapinar, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας δήλωσε σε επιστολή του ότι ένας Τούρκος αρχαιολόγος, ο Kutalmis Gorkay, o oποίος δραστηριοποιείται σήμερα στην περιοχή του Gaziantep, έχει ήδη ετοιμάζει αναφορά όπου φαίνεται η προέλευση των ψηφιδωτών από τη θέση Ζεύγμα, την οποία και έχει στείλει στο Bowling Green. Είναι επίσης αισιόδοξος ότι το αμερικανικό πανεπιστήμιο θα ακολουθήσει το σωστό δρόμο από επιστημονικής και ηθικής πλευράς.

Αν και το Bowling Green  αναφέρει ότι δεν έλαβε ποτέ το κείμενο του Gorkay, επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει τις έρευνες για τη νομιμότητα ή μη της κατοχής των ψηφιδωτών από το μουσείο του. Τόσο οι τουρκικές αρχές όσο και ειδήμονες από όλον τον κόσμο πάντως διαβλέπουν στο Bowling Green μια προσπάθεια διαφάνειας και θεωρούν ότι θα επιστρέψει τα ψηφιδωτά στην Τουρκία όταν φανεί πλήρως η προέλευσή τους.