Σε ένα παλιό, αναστηλωμένο τυπογραφείο στην καρδιά της παλιάς Αθήνας άνοιξε τις πύλες του ένα νέο μουσείο: στην οδό Ψαρομηλίγκου 22, στο Θησείο, στεγάζεται ο νέος μουσειακός και ερευνητικός χώρος της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, ένα μικρό θαύμα, αν αναλογισθεί κανείς την απόσταση που κάλυψε ανασύροντας από την αφάνεια σπάνια και άγνωστα ιστορικά τεκμήρια και αρχεία. Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του υλικού, ήρθε η ώρα της επικοινωνίας με την κοινωνία. Έτσι γεννήθηκε η έκθεση «…ανέφερα εγγράφως», που προβάλλει για πρώτη φορά δημοσίως κομμάτια της ελληνικής ιστορίας άμεσα συνδεδεμένα με την επιστήμη της Αρχαιολογίας και τη διαδρομή του ελληνικού κράτους.
Το τηλεγράφημα που ανακοίνωνε την εύρεση του Ερμή του Πραξιτέλη στην Ολυμπία, το έγγραφο διορισμού του πρώτου Γενικού Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυριάκου Πιττάκη από τον βασιλέα Όθωνα, οι οδηγίες για την προστασία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε περίπτωση βομβαρδισμού και πολλά ακόμη ντοκουμέντα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αλληλογραφία ανάμεσα στην ελληνική και την πρωσική, αρχικά, γερμανική, αργότερα, κυβέρνηση για τις ανασκαφές στην Ολυμπία. Επίσης, ειδικού ενδιαφέροντος είναι τα έγγραφα που αφορούν τις ελληνικές αρχαιολογικές ανασκαφές στα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία, συγκροτώντας ένα «χάρτη» διπλωματικής αρχαιολογίας.
Το εύρος και η παλαιότητα του υλικού που έχει στην κατοχή της η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟ το καθιστούν μοναδικό. Όλα τα έγγραφα, φωτογραφίες, χάρτες και σχεδιαγράμματα συγκεντρωμένα αρχικά σε περίπου 1.300 κιβώτια, ήταν η «προίκα» που πέρασε στη δικαιοδοσία της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Η τακτοποίηση του υλικού, η ευρετηρίασή του, η συντήρησή του και εν τέλει η ψηφιοποίησή του υπήρξε έργο της Διεύθυνσης, που από σήμερα το παραδίδει στο κοινό, έστω και δειγματοληπτικά. Μέσα, όμως, από την οργάνωση των ιστορικών αυτών κειμηλίων παρέχεται πλέον η δυνατότητα μελέτης και έρευνας.
Α.Μ.
Πηγή: Καθημερινή, Ν. Βατόπουλος (17/12/08)