Το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό εφαρμογών Extreme Imaging πήρε ο Ariell Friedman, διδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, για μια ρομποτική εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στην έρευνα της υποθαλάσσιας θέσης Παυλοπέτρι.

Το θαυματουργό  “όχημα” που έχει τη δυνατότητα να κινείται κάτω από το νερό, περιλαμβάνει ειδικές κάμερες με πολλαπλούς φακούς ( stereo cameras) καθώς και σαρωτή αναπαραγωγής τρισδιάστατων εικόνων του βυθού. Η συσκευή είναι ενεργειακά αυτόνομη ενώ ο σαρωτής κατευθύνεται από τον εκάστοτε δύτη. Συνολικά πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα υποβρύχιας αποτύπωσης/χαρτογράφησης που συντέλεσε δραματικά στην πιστή αποτύπωση του βυθού στο Παυλοπέτρι. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που τέτοια τεχνολογία  – γνωστή σε βιολογικές και ωκεανογραφικές έρευνες – χρησιμοποιείται στην αρχαιολογία.

Ο διαγωνισμός στον οποίο παρουσιάστηκε το πρωτοποριακό ρομπότ είναι αφιερωμένος σε σπουδαστές και φοιτητές που διακρίνονται με τις εφευρέσεις τους στον τομέα των επιστημών και τεχνικών εικόνας. Όσο για τον νικητή Friedman,  θα αμειφθεί με το ποσό των $5.000, ενώ άλλα $5.000 θα μοιραστούν οι επόπτες καθηγητές του.