Πέντε φοιτητές στο μικρό κράτος της Εσθονίας αποφάσισαν να αφήσουν τις ανέσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής για πέντε μέρες και να ζήσουν σε μια ξύλινη καλύβα στη Rõuge, κτισμένη κατά τα πρότυπα των οικιών της Εποχής του Σιδήρου, στη θέση ενός αρχαίου οχυρού πάνω σε ένα λόφο. Ανακάλυψαν ότι τα καταλύματα της Εποχής του Σιδήρου ήταν κρύα, σκοτεινά και γεμάτα κάπνα.

«Δεν μπορείς να σταθείς μέσα στο χώρο την ώρα που τον θερμαίνεις και όταν σκοτεινιάσει δεν έχεις φως», λέει η 24χρονη Kristina Paavel .

«Δοκιμάσαμε την παλαιά μέθοδο φωτισμού, με μισοκαμμένα ξύλα, αλλά έβγαινε πολλή κάπνα, έτσι απόψε θα πέσουμε πιο νωρίς για ύπνο» είπε η φοιτήτρια στο Reuters.

Φορώντας σκούρα ρούχα από μαλλί και κετσέ, και από πάνω ένα παλτό από δέρμα προβάτου, η Paavel διαπιστώνει ότι υπάρχουν βασικά πράγματα που οι σύγχρονοι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα, όπως η άκαπνη θέρμανση και το φως τη νύχτα.

«Ανησυχούσαμε για το κρύο και τη θέρμανση, αλλά σήμερα νιώθουμε πιο σίγουροι πως θα αντέξουμε τις πέντε μέρες», είπε η Paavel καθώς το θερμόμετρο έπεσε στους -25 τη Δευτέρα.

Το σχέδιο της ξύλινης καλύβας προέρχεται από μια εποχή όπου οι καμινάδες ήταν ακόμη άγνωστες. Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια, ώσπου να κοπούν τα ξύλα και να συναρμολογηθεί το πρωτόγονο κτίσμα. Βρίσκεται πάνω στα θεμέλια ενός αυθεντικού κτιρίου της Εποχής του Σιδήρου, το οποίο η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το 1955.

Μέσα στην καλύβα

Οι πέντε φοιτητές δεν κοιμούνται σε κρεβάτια, αλλά όλοι μαζί σε μία χαμηλή ξύλινη εξέδρα, καλυμμένη με άχυρα, δέρμα προβάτου και κομμάτια από υφάσματα.

Οι καπνοί γεμίζουν το χώρο της καλύβας, που δεν έχει παράθυρα. Μοναδικά ανοίγματα μία μικρή τετράγωνη πόρτα και μια σχισμή στον τοίχο.

Η Kristin Ott κάθεται ανακούρκουδα στο ξύλινο δάπεδο κάτω από ένα σύννεφο καπνού και κόβει κρέας που βάζει σε ξύλινα σκεύη.

Στη γωνία σιγοκαίει μια ανοιχτή φωτιά, καλυμμένη με πέτρες για να κρατηθεί αναμμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όσο για το πολύτιμο αγαθό του νερού, οι φοιτητές λιώνουν υπομονετικά χιόνι…