Κτίριο της ρωμαϊκής περιόδου, χωρίς γνωστό παράλληλό του, βρέθηκε στην Αγγλία. Το κτίριο φαίνεται πως ανήκε σε σύμπλεγμα που περιλάμβανε μια ρωμαϊκή έπαυλη στο βόρειο άκρο του και δύο τουλάχιστον ακόμη κατασκευές στο βορειοανατολικό και το βορειοδυτικό τμήμα του.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι το κτίριο, που ήρθε στο φως πρόσφατα στο Νόρφολκ της ανατολικής Αγγλίας στη ρωμαϊκή πόλη Venta Icenorum και χρονολογείται στα 1.800 πριν, χρησιμοποιούνταν ως ναός.

Έχει δύο πτέρυγες που εκτείνονται από έναν τετράπλευρο χώρο, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε ένα κεντρικό δωμάτιο. Ο William Bowden, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, εξηγεί: «Σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, χρησιμοποιούνταν ένα συγκεκριμένο ρεπερτόριο αρχιτεκτονικών μορφών». Το σχήμα του κτιρίου φαίνεται πως είναι μοναδικό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, εφόσον δεν έχει έρθει στο φως άλλο παρόμοιου σχήματος μέχρι σήμερα.

Τα θεμέλια των δύο πτερύγων και του τετράπλευρου χώρου είναι κατασκευασμένα από πηλό και ασβεστόλιθο. «Αυτό μας οδηγεί στην υπόθεση ότι το ίδιο το κτίριο θα πρέπει να ήταν μια ελαφριά κατασκευή» γράφει ο Bowen στη σχετική δημοσίευση στο Journal of Roman Archaeology. Πιθανότατα επομένως να μην είχε κτιστεί με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κεντρικός χώρος, ωστόσο, ήταν κτισμένος από πιο ισχυρό υλικό. Αυτός ο χώρος, όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, έφερε πιθανότατα στέγη με κεραμίδια. «Τα ρωμαϊκά κεραμίδια ήταν (…) πολύ βαριά», λέει ο Bowden.

Αργότερα φαίνεται πως ένα δεύτερο, διακοσμημένο κτίριο κτίστηκε πάνω από το πρώτο. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ανοίγματα για υποστυλώματα με ζωγραφισμένο κονίαμα.

Στη θέση δεν βρέθηκαν αρκετά αντικείμενα ώστε να φωτίσουν την ταυτότητα και τη χρήση του κτιρίου.