Ανάγλυφη προτομή βασιλιά της ελληνιστικής περιόδου βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στην αρχαία Στρατονίκεια της Καρίας, στην Τουρκία.

Το εύρημα, ύψους 1,5 μ. και πλάτους 2 μ., φέρει αναπαραστάσεις κεφαλών ταύρων, συμβόλου πλούτου και εξουσίας, και μιας θεότητας.

Ο Δρ Bilal Söğüt, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παμούκκαλε και επικεφαλής των ανασκαφών, ανακοίνωσε ότι στη θέση βρέθηκε επίσης αρχαία οδός, με πύλη στην αφετηρία της και κίονες κατά μήκος της. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιολογίας, εξάλλου, τα τείχη της πόλης αποτελούν άλλο ένα σημαντικό τμήμα των ανασκαφικών εργασιών στη Στρατονίκεια. «Τα τείχη της πόλης επισκευάστηκαν περίπου 2.400 χρόνια πριν από τον βασιλιά Μαύσωλο. (…) Μόλις ολοκληρώσουμε την ανασκαφή, θα ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης της περιοχής». Τα τείχη που περιέβαλλαν την αρχαία πόλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, έχουν μήκος 3.600 μ. «Ανακαλύψαμε ότι ένα τμήμα τους, μήκους 400 μ., έχει διασωθεί μέχρι σήμερα. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης, το τμήμα αυτό θα είναι επισκέψιμο».

Η ομάδα, που αποτελείται από 100 μέλη, έχει φέρει στο φως 460 ευρήματα στη Στρατονικεία κατά τους επτά μήνες που διήρκεσαν οι ανασκαφές το προηγούμενο έτος. Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της  Muğla και χρονολογούνται στη ρωμαϊκή και στη βυζαντινή περίοδο.