Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό παιχνίδι που ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στην Κεφαλονιά μιας άλλης εποχής δημιούργησαν μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του Αρχαιολογικού Προγράμματος του Σπηλαίου Δράκαινα, με την υποστήριξη της Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας.
«Τα Μυστικά της Σπηλιάς της Δράκαινας» είναι ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο κυρίως για μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Δ΄, Ε΄, Στ΄) και του Γυμνασίου. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί από εκπαιδευτικούς μέσα στην τάξη χωρίς την παρουσία αρχαιολόγων-μουσειοπαιδαγωγών και χωρίς να είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε κάποιο μουσείο. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε αρχαιολογικά θέματα και σε ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς, με επίκεντρο μια άγνωστη για τα μαθητικά δεδομένα εποχή της ιστορίας του ανθρώπου, τη Νεολιθική Εποχή (περ. 6500-3500 π.Χ.).
Βασικό κορμό του προγράμματος αποτελεί μια ειδικά σχεδιασμένη παρουσίαση σε PowerPoint. Μέσα από αυτή τα παιδιά μαθαίνουν για την επιστήμη της αρχαιολογίας, εξοικειώνονται με την περίοδο της Προϊστορίας, συγκεκριμένα με τη Νεολιθική Εποχή, “επισκέπτονται” τη Σπηλιά της Δράκαινας και τα ευρήματά της, και ακόμη ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της πολυετούς αρχαιολογικής έρευνας.
Η παρουσίαση δεν έχει το χαρακτήρα σχολικού μαθήματος ιστορίας. Τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή, να σχολιάζουν κάθε διαφάνεια που βλέπουν και να εκφράζουν ελεύθερα τις ιδέες τους, αξιοποιώντας τις σχολικές και εξωσχολικές τους γνώσεις, τις εμπειρίες τους και την κριτική τους σκέψη. Το υπόλοιπο εκπαιδευτικό υλικό μπορεί να λειτουργήσει τόσο προπαρασκευαστικά (π.χ. κόμιξ), ώστε τα παιδιά να είναι ήδη εξοικειωμένα με κάποιες έννοιες (π.χ. Νεολιθική Εποχή), όταν θα παρακολουθήσουν την παρουσίαση, όσο και συμπληρωματικά (π.χ. ερωτήσεις κατανόησης/δραστηριότητες), για την καλύτερη αφομοίωση και την περεταίρω επεξεργασία των πληροφοριών που προέκυψαν από την παρουσίαση.
Όλο το εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και οδηγίες για τη διαχείρισή του, είναι διαθέσιμα για download από την λίστα που θα βρείτε παρακάτω, καθώς και από τα αντίστοιχα πεδία της ιστοσελίδας του προγράμματος.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν με τους αρχαιολόγους που σχεδίασαν το πρόγραμμα στη διεύθυνση info@drakainacave.gr για όποιες ερωτήσεις ή προβλήματα αντιμετωπίσουν. Στην ίδια διεύθυνση μπορούν να στείλουν συμπληρωμένα τα ερωτηματολόγια, αλλά και οποιοδήποτε υλικό (κείμενα, φωτογραφίες, ζωγραφιές, βίντεο) προκύψει κατά τη διάρκεια υλοποίσης του προγράμματος.