Σε άνοδο φαίνεται ότι βρίσκεται το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό της αρχαίας Αιγύπτου στη χώρα μας καθώς υποδεχτήκαμε πρόσφατα έναν νέο φορέα αφιερωμένο στο αντικείμενο. Πρόκειται για το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας, τα μέλη του οποίου πραγματοποίησαν την πρώτη τους γενική συνέλευση στα τέλη Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του Ινστιτούτου «Στόχος του είναι η εξεύρεση πόρων με αποκλειστικούς σκοπούς: 1. Τα Ερευνητικά Προγράμματα στους τομείς της Αιγυπτιολογίας, της Αρχαιολογίας, της Αρχαιοαστρονομίας, της Αρχαιοανθρωπολογίας και των διεπιστημονικών μελετών των αρχαίων κορυφαίων πολιτισμών της Μεσογείου. 2. Την εκλαΐκευση της Αιγυπτιολογίας στο ευρύ κοινό και στην μαθητιώσα νεολαία». Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του στόχων μάλιστα το Ινστιτούτο προβλέπει Πιλοτικό Πρόγραμμα από τα σχολεία του Δήμου Επιδαύρου στον Νομό Αργολίδας.

Το Ινστιτούτο ξεκίνησε την πορεία του τον περασμένο Μάιο στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ενώ νομικά υπάρχει από τον περασμένο Αύγουστο. Εκτός από το Πατριαρχείο, τη στήριξή τους στον νέο φορέα έχουν εκφράσει ο Δήμος Επιδαύρου, το Μουσείο Μπενάκη και η Αιγυπτιακή Πρεσβεία στην Αθήνα, το Μορφωτικό Κέντρο της οποίας παραχώρησε την αίθουσά του για τη διεξαγωγή των εργασιών της γενικής συνέλευσης.