Το Στρατιωτικό Μουσείο της Σουηδίας (Armémuseum) αποφάσισε να πρωτοτυπήσει φέτος, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει κεφάλαια για τις ανάγκες του και για αγαθοεργίες που σχετίζονται με το αντικείμενό του.

Έτσι, στο κατάστημα με τα αναμνηστικά του λάνσαρε φέτος και χριστουγεννιάτικα στολίδια. Και όχι κοινότυπα, αλλά σε σχήμα επιθετικής χειροβομβίδας.

«Απλώς πιστεύω ότι είναι κακόγουστο, ειδικά εάν αναζητάς χρήματα για κοινωφελή σκοπό. Πρόκειται για ένα μουσείο που γεμίζει παιδιά και θα είναι μάλλον δύσκολο να τους εξηγήσει κανείς γιατί κρέμονται χειροβομβίδες από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο», σχολίασε επισκέπτρια του μουσείου στο κανάλι του SVT. «Μπορεί να είναι Μουσείο Στρατού, αλλά θα έπρεπε παρά ταύτα να προωθεί μία οπτική κατά του πολέμου».

«Για όνομα του θεού, πώς τους ήρθε αυτή η ηλίθια ιδέα, είναι άρρωστο, ντροπή!», διαμαρτυρήθηκε μία άλλη.

Η επικεφαλής του Μουσείου από την άλλη, δεν φαίνεται να πτοείται. «Μία διακόσμηση σαν κι αυτή στο δέντρο θα κάνει πολλούς ανθρώπους να αντιληφθούν πόσο καλά είναι τα πράγματα στη Σουηδία και ότι αλλού είναι πολύ χειρότερα», υποστήριξε η Έλενα Μάρτινσον στην εφημερίδα Expressen. Μπορεί να προκαλέσει μία εξαιρετική συζήτηση την περίοδο των εορτών.

Η διεύθυνση του μουσείου ζητά με την καμπάνια της από τους επισκέπτες να στηρίξουν την οργάνωση Χριστιανική Βοήθεια και το έργο της για την ειρήνη και την αντιμετώπιση της φτώχειας «αγοράζοντας χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ που θυμίζουν ότι υπάρχουν και πιο άτυχοι από εμάς αυτές τις γιορτές». Μάλλον εννοεί αυτούς που σκοτώνουν και τραυματίζουν οι χειροβομβίδες, μεταξύ άλλων.