Οι Μάγιας είχαν μια μουσική κλίμακα πολύ διαφορετική από τη δυτική, σύμφωνα με τους ειδικούς που εξέτασαν 125 μουσικά όργανα τα οποία ήρθαν στο φως σε αρχαιολογικές θέσεις των Μάγιας.

Ύστερα από έρευνες που διήρκεσαν 18 μήνες, οι ερευνητές προσδιόρισαν τους πιθανούς ήχους που ακούγονταν σε κηδείες, αγροτικές τελετές επίκλησης της βροχής, αλλά και όταν κυνηγούσαν πουλιά όπου μιμούνταν τις φωνές τους για να τα προσελκύσουν, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH).

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη μουσικών οργάνων τα οποία φυλάσσονται στην Αίθουσα των Μάγιας του Εθνικού Ανθρωπολογικού Μουσείου, και τα οποία περιλαμβάνουν φλογέρες, σφυρίχτρες, σάλπιγγες, βούκινα, καύκαλα χελώνας, κρόταλα και κουδούνια.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, στην έρευνα συμμετείχαν επαγγελματίες μουσικοί που ανέλαβαν να ανακαλύψουν πώς παίζεται το κάθε ένα από τα μουσικά όργανα και να προσδιορίσουν τις μουσικές κλίμακες, τις νότες και τα διαστήματα των οργάνων.

«Η έκταση των μουσικών φθόγγων που εντοπίστηκαν δεν αντιστοιχούν στη μουσική που παίζεται στο πλαίσιο της δυτικής (διατονικής) κλίμακας και ορίστηκε από τους ειδικούς ως ένα είδος “κλίμακας των Μάγιας”», λέει εκπρόσωπος του Ινστιτούτου.

Η διευθύντρια του μουσείου Diana Magaloni είπε ότι τα εν λόγω εκθέματα είχαν ήδη εξεταστεί από αρχαιολογική σκοπιά, αλλά έλειπε μια μελέτη που θα απαντούσε στο πώς λειτουργούν ως μουσικά όργανα.

Είπε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε από μια ομάδα ειδικών του ΙΝΑΗ και του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, ή UNAM, θα συνεχιστεί με 200 μουσικά όργανα της προκολομβιανής περιόδους από τους πολιτισμούς του Κόλπου του Μεξικού και άλλα 40 από τον μεξικανικό πολιτισμό.

Αφότου ελεγχθεί η κατάσταση διατήρησης κάθε οργάνου, επαγγελματίες μουσικοί παίζουν και ηχογραφούν όλους τους πιθανούς μουσικούς φθόγγους σε συνθήκες ακουστικής, όπου τίποτε δεν αλλοιώνει τους ήχους, συνέχισε.

«Ο αριθμός των συγχορδιών που μπορούν να ακουστούν ποικίλλει ανάλογα με το όργανο – για παράδειγμα, οι σφυρίχτρες παράγουν μέχρι τέσσερις», ενώ το τριπλό φλάουτο έως και 600 συνδυασμούς.