Με καθυστέρηση μίας και πλέον ολυμπιακής τετραετίας και εν όψει δραστικών περικοπών στο 50% του προϋπολογισμού της προηγούμενης περιόδου για τη συνέχιση των έργων έως το 2013, άρχισε στα Προπύλαια, βιτρίνα της Ακρόπολης, η απομάκρυνση των πρώτων σκαλωσιών και της γερανογέφυρας που βαρύνουν χρόνια τώρα την όψη της πύλης της.
Χίλια διαφορετικά αρχιτεκτονικά μέλη αποσυναρμολογήθηκαν, αποκαταστάθηκαν, συμπληρώθηκαν με νέα μάρμαρα, συγκολλήθηκαν με ειδικά κονιάματα και ράβδους τιτανίου το διάστημα 2000-2007. Δεν φεύγουν όμως όλες οι σκαλωσιές. Πολλές από αυτές θα μετακομίσουν στα νέα, μικρότερα αναστηλωτικά μέτωπα που είναι έτοιμα να ανοίξουν μόλις κλείσουν τα παλιά. Πότε; Σταδιακά, έως τις αρχές της νέας τουριστικής περιόδου. Αυτό, τουλάχιστον, συνάγεται από όσα είπε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, Μαίρη Ιωαννίδου, σε απολογιστική ξενάγηση.
Γίνεται φωτoμετρική αποτύπωση με πιστόλι ακτινών λέιζερ σε όλες τις επιφάνειες και τα περιμετρικά τείχη της Ακρόπολης με ακρίβεια χιλιοστού.
Οι καθυστερήσεις λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, ελλιπούς και διακεκομμένης χρηματοδότησης, έλλειψης προσωπικού, απεργιών αλλά και απροόπτων, σφράγισαν το μεγαλύτερο αναστηλωτικό πρόγραμμα όλων των εποχών, που είναι η αποκατάσταση όλων των προηγούμενων αναστηλωτικών επεμβάσεων. «Στα Προπύλαια νομίζαμε ότι θα αποσυναρμολογήσουμε 193 μέλη», εξηγούσε ο αρχιτέκτονας Τάσος Τανούλας. Στην πράξη, ο αριθμός τους σχεδόν διπλασιάστηκε. Τώρα η δυτική υπόστυλη αίθουσα των Προπυλαίων με δύο νέα ιωνικά κιονόκρανα έχει αποκτήσει κάτι που έλειπε, «τμήματα της φατνωματικής οροφής που προσφέρουν τη μοναδική εμπειρία του στεγασμένου χώρου», κατά τη Μ. Ιωαννίδου. Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης τόνισε την ανάγκη να περιληφθούν τα εγκεκριμένα επόμενα αναστηλωτικά προγράμματα των μνημείων της Ακρόπολης στο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (Ε.Σ.Π.Α) και να ανανεωθούν αμέσως οι συμβάσεις εργασίας του ειδικευμένου προσωπικού που λήγουν στα τέλη του 2008 για να μην υπάρξει διακοπή των εργασιών. Ήδη έχουν σημειωθεί διαρροές προσωπικού της τάξης του 10%. Στη μακρά νότια πλευρά του Παρθενώνα, οι κολόνες που είχαν διαλυθεί τα προηγούμενα χρόνια είναι στη θέση τους. Μένει να επανατοποθετηθούν ακόμα 56 από τα 300 αρχικά υπερκείμενα αρχιτεκτονικά μέλη. «Μόνο τα οκτώ από τα μέλη δεν είναι έτοιμα ακόμη», είπε ο υπεύθυνος για τον Παρθενώνα πολιτικός μηχανικός, Νίκος Τογανίδης. Οι σκαλωσιές θα μεταφερθούν στο δυτικό τμήμα του Ναού, όπου θα αποσυναρμολογηθούν οι γωνίες και θα αντικατασταθεί ένα γιγάντιο υπέρθυρο, ενώ το κενό των μακρών τοίχων του Ναού θα καλυφθεί μέχρι το ύψος των 2,5 έως 3 μέτρων με την ανατοποθέτηση των λίθων.
Στο Ερέχθειο θα χρειαστεί πάνω από ένας χρόνος για την ολοκλήρωση του καθαρισμού της εσωτερικής οροφής την οποία στηρίζουν οι Καρυάτιδες, με ακτίνες λέιζερ.
Από τον Ναό της Απτέρου Νίκης λείπουν ακόμη τρεις ιωνικές κολόνες ώστε να ακολουθήσει η τοποθέτηση των επιστηλίων, χυτών αντιγράφων της γλυπτής ζωφόρου κ.ά. Στο μεταξύ, όλα τα μνημεία και ειδικά ο Παρθενώνας εξοπλίζονται και αποτυπώνονται με συστήματα επιταχυνσιογράφων για την καταμέτρηση των επιπτώσεων που προκαλούν οι σεισμοί, οι βροχές, ο παγετός, η θερμότητα.

Πηγή: Τα Νέα, Παρασκευή Κατημερτζή (31/10/08)