Χρυσό περιδέραιο προϊστορικής περιόδου (1.500 π.Χ. περίπου) φτιαγμένο από 320 χάντρες χρυσού μαζί με άλλα χρυσά και ασημένια κοσμήματα βρέθηκε σε τύμβο που ανασκάφηκε στην περιοχή νότια του όρους Sakar στη Βουλγαρία.
Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία των αρχαιολόγων Borislav Borislavov από το Πανεπιστήμιο “Climent Ohridski” της Σόφιας και Nadezhda Ivanova από το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Βουλγαρίας και χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας.
Η ερευνητική ομάδα στον τύμβο που ανέσκαψε εντόπισε κατασκευή που συνδέεται με τα ταφικά έθιμα της κοινωνίας του 1.500 π.Χ. Πρόκειται πιθανότατα για σύστημα αποτέφρωσης νεκρών: ένα ειδικό δοχείο αποτέφρωσης φτιαγμένο από χαλαζία, που ήταν τοποθετημένο σε βάση με διάμετρο 8 μ. και ύψος 2 μ. Τα κατάλοιπα της καύσης τοποθετούνταν μέσα σε πήλινο αγγείο, πλούσια διακοσμημένο.
Όπως δήλωσε ο αρχαιολόγος B. Borislavov, πρόκειται για ταφική κατασκευή, που ανήκε σε σημαίνον πρόσωπο της κοινωνίας, πιθανότατα σε υψηλόβαθμο ιερέα.
Α.Μ.
Πηγή: Νews.bg (20/10/08)