Η επιστάτρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Πάσσαου της Γερμανίας έμεινε με το στόμα ανοιχτό, όταν βρήκε στο αρχείο περιοδικών μια ξύλινη κασετίνα με 172 αργυρά νομίσματα και μετάλλια – τα οποία προφανώς είχαν ξεχαστεί εκεί για πολλά χρόνια.

Το εύρημα, ωστόσο, δεν είναι για όλους αναπάντεχο. Όπως λέει ο διευθυντής της βιβλιοθήκης Markus Wennerholf, οι προκάτοχοί του είχαν όλοι ανεξαιρέτως γνώση της πολύτιμης συλλογής – απλώς δεν την ανέφεραν ούτε προφορικά ούτε γραπτά. Επίσης, η κασετίνα βρισκόταν μπροστά στα μάτια όλων, ανάμεσα στα περιοδικά του τμήματος. Παρ’ όλα αυτά, τα νομίσματα και τα μετάλλια, τα αρχαιότερα των οποίων είναι ρωμαϊκά αργυρά δηνάρια και τα νεότερα χρονολογούνται στους Ναπολεόντειους χρόνους, έμειναν μακριά από… τα φώτα της δημοσιότητας.

Φαίνεται πως τα νομίσματα ανήκαν σε μία μεγάλη ιδιωτική συλλογή του πρίγκιπα επισκόπου του Πάσσαου, ο οποίος στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ξεκίνησε η δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, έκρυψε τα νομίσματα. Στη συλλογή δεν συγκαταλέγονται μόνο νομίσματα διαφορετικών περιόδων, αλλά και μακρινών τόπων, όπως τα βυζαντινά.

Με την εκποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, έκλεισαν όλα σχεδόν τα μοναστήρια στη Βαυαρία και οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν, για να καταλήξουν στο θησαυροφυλάκιο του πρίγκιπα εκλέκτορα της Βαυαρίας. Τα επόμενα χρόνια, η ιδιωτικοποίηση κτιρίων και θεσμών που ανήκαν άλλοτε στην εκκλησία οδήγησε στη διάλυση πολλών μοναστηριακών βιβλιοθηκών. Τα χειρόγραφα και τα βιβλία του Πάσσαου περιήλθαν τότε στην περιουσία του πρίγκιπα εκλέκτορα, και στη βιβλιοθήκη του Πάσσαου κατέληγαν, με εντολή του, όλα τα χειρόγραφα από τις βιβλιοθήκες μονών που έκλειναν στη γύρω περιοχή.