Με προοπτική μια ήπια ανάπτυξη με την ιστορία προτίθεται να παραχωρήσει σε επενδυτές τη βραχονησίδα Αλιμνιά των Δωδεκανήσων ο δήμαρχος Χάλκης Μιχάλης Πατρός, σύμφωνα με δήλωσή του.

Η Αλιμνιά (ή Αλιμιά), γειτονική στη Χάλκη, είναι σήμερα ακατοίκητη αλλά δεν ήταν έτσι πάντοτε. Στο χώμα της έχουν βρεθεί νεολιθικός οικισμός, ελληνιστική οχύρωση, ελληνιστικοί νεώσοικοι (ναυπηγεία), παλαιοχριστιανική βασιλική, ενώ μέχρι και τον 19ο αι. υπήρχε εκεί οικισμός, τα ερείπια του οποίου επιβιώνουν σήμερα μαζί με μικρή υστεροβυζαντινή εκκλησία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου insider.gr, o κ. Πατρός ανακοίνωσε ότι ξένοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων Ιταλοί και Ισραηλινοί, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν το έρημο νησί – αποκαθιστώντας μάλιστα μνημεία της νεότερη ιστορίας του που καταρρέουν – , ενώ εταιρεία συμβούλων πρόκειται να καταρτίσει σχετική μελέτη για αξιοποίησή του ή όχι. Το σχέδιο πάντως βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο ενώ η υλοποίησή του ή μη θα εξαρτηθεί από νομικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Η Αλιμνιά είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1999 και οποιαδήποτε απόφαση για παρέμβαση ή εκμετάλλευση όσον αφορά στα μνημεία της πρέπει απαραίτητα να έχει την έγκριση των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων και του ΚΑΣ. Ως εκ τούτου, οι αρχαιολόγοι, μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου (ΣΕΑ), εκφράζουν ανοικτά την αντίθεσή τους στα σχέδια του δήμου Χάλκης για την Αλιμνιά, καθώς ως “ειλημμένη απόφαση” παραβιάζουν τον σχετικό με το νησί αρχαιολογικό νόμο.