Η αναφορά του έτους 2012 σε επιγραφή των Μάγια υποδηλώνει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, όχι την περιγραφή της συντέλειας του κόσμου, σύμφωνα με τον Sven Gronemeyer του Πανεπιστημίου La Trobe στην Αυστραλία.

Η ερμηνεία των ιερογλυφικών από τον Gronemeyer παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη στο Palenque του νότιου Μεξικό – μία εβδομάδα δηλαδή μετά την είδηση που κυκλοφόρησε στον Τύπο πως υπήρχε μια δεύτερη αναφορά του 2012 στις επιγραφές των Μάγια, η οποία πυροδότησε έναν ακόμη γύρο συζητήσεων περί συντέλειας του κόσμου.

Ο Gronemeyer μελέτησε τη λίθινη επιγραφή η οποία είχε βρεθεί αρκετά χρόνια πριν στη θέση Tοrtuguero στον Κόλπο του Μεξικό. Ο ερευνητής ισχυρίζεται ότι η επιγραφή περιγράφει την επιστροφή του μυστηριώδη θεού των Μάγια Bolon Yokte στο τέλος της 13ης περιόδου των 400 χρόνων, που αντιστοιχεί στην 21η Δεκεμβρίου του 2012. Οι Μάγια θεωρούσαν το 13 ιερό αριθμό. Δεν υπάρχει τίποτε το εσχατολογικό στην ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τον Gronemeyer.

Η επιγραφή χαράχθηκε περίπου 1.300 χρόνια πριν. Ο λίθος έσπασε, με αποτέλεσμα το τέλος του κειμένου να μην διακρίνεται καθαρά.

Παρ’ όλα αυτά, το απόσπασμα περιέχει την προφητεία του τότε ηγεμόνα Bahlam Ajaw, ο οποίος ήθελε να προλειάνει το έδαφος για την επιστροφή του θεού. «Για την άρχουσα τάξη του Tortuguero, ήταν σαφές ότι έπρεπε να προϊδεάσουν τη χώρα για την επιστροφή του θεού, ενώ για τον Bahlam Ajaw ήταν σαφές ότι θα ήταν ο οικοδεσπότης της τελετής έναρξης της νέας περιόδου», λέει ο Gronemeyer. Η ημερομηνία είχε συμβολική αξία για τους Μάγια, καθώς αντικατόπτριζε την Ημέρα της Δημιουργίας. Πρόκειται για τη διέλευση ενός θεού και όχι απαραίτητα για το τέλος της ανθρωπότητας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας του Μεξικό ανακοίνωσε ότι μια δεύτερη επιγραφή με αναφορά στο έτος 2012 υπήρχε χαραγμένη σε λίθινη επιφάνεια των ερειπίων της θέσης Comalcalco, κοντά στο Tortuguero. Η επιγραφή αυτή φυλάσσεται στο Ινστιτούτο και δεν έχει εκτεθεί ακόμη.

Πολλοί ερευνητές αμφισβητούν ότι η δεύτερη επιγραφή εμπεριέχει σαφή αναφορά της ημερομηνίας ως τέλους του κόσμου, εξηγώντας πως δεν υπάρχει μελλοντικός χρόνος σε αυτήν όπως στην επιγραφή του Tortuguero.

Το ινστιτούτο έχει προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί εσχατολογικών προφητειών για το 2012, που έχουν γίνει το αντικείμενο πολυάριθμων δημοσιευμάτων στο Διαδίκτυο. Στο πνεύμα αυτό, διοργάνωσε και τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Palenque την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ο Gronemeyer εξέθεσε τις απόψεις του.