Aνοικτή θα παραμείνει η κοίτη του Ηριδανού που ήλθε στο φως στο Μοναστηράκι παρά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η οποία είχε ληφθεί πριν από δυόμισι μήνες και προέβλεπε την τοποθέτηση υαλοστασίων επί του ορύγματος που έχει προκύψει στην πλατεία. Η απόφαση του ΚΑΣ τροποποιήθηκε εν τω μεταξύ, έτσι η υπογεγραμμένη από τον υπουργό Πολιτισμού απόφαση που κοινοποιήθηκε προ δεκαπενθημέρου στους ενδιαφερομένους είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνη για την οποία είχε δοθεί «μάχη» στο συμβούλιο. Ο υπουργός, Μιχάλης Λιάπης έκανε χρήση του δικαιώματός του να διαφοροποιείται εφόσον το κρίνει σκόπιμο της εισήγησης του αρμόδιου ανώτατου οργάνου του ΥΠΠΟ και έτσι θεώρησε ότι η πρόταση της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ελεύθερη επιφάνεια, πιθανώς με δίχτυ) είναι καλύτερη αυτής των Εφορειών Β΄Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και 1ης Βυζαντινών (τζάμι). Σημειώνεται πάντως ότι στην ιστορία του ΚΑΣ σπανιότατα υπήρξε τροποποίηση απόφασής του από υπουργό, κάτι που συνέβη πάλι πρόσφατα με την απευθείας υπουργική έγκριση φωτογράφισης της Τζένιφερ Λόπεζ στην Ακρόπολη.
Ανάστατοι κατόπιν αυτού είναι οι αρχαιολόγοι, διότι θεωρούν ότι ο αρχαιολογικός χώρος του Ηριδανού θα μετατραπεί σε «δοχείο» απορριμμάτων, ακόμη και αν τοποθετηθεί προστατευτικό δίχτυ, καθώς τα σκουπίδια θα συγκεντρώνονται σε αυτό.
Σε βάθος 5-6 μέτρων από την επιφάνεια της πλατείας βρίσκεται το νέο τμήμα του Ηριδανού που αποκαλύφθηκε τυχαία πριν από μερικούς μήνες λόγω της κατάρρευσης τμήματός της. Το όρυγμα είναι περί τα 60 τ.μ. και θα περιφραχθεί με κάγκελο. Σύμφωνα με την τροποποιημένη απόφαση, προβλέπεται πάντως η κατασκευή υποδομής προκειμένου μελλοντικά- και εφόσον αποδειχθεί ότι η λύση της ανοικτής κοίτης δημιουργήσει προβλήματα- να μπορεί να γίνει τοποθέτηση τζαμιού.
Ως προς τα χρονοδιαγράμματα, στα τέλη του Νοεμβρίου πιθανολογείται η παράδοση της πλατείας, πλην του τμήματος που περιλαμβάνει τον Ηριδανό, καθώς αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο με το νέο έτος.
Πηγή: Το Βήμα, Μ. Θερμού (7/10/08)