Ο Ηρώδης ο Μέγας έμεινε γνωστός στην ιστορία για δύο κυρίως λόγους: για τη διαταγή σφαγής των νηπίων και για την ανοικοδόμηση του Ναού του Σολομώντα στο Όρος του Ναού, το Χαράμ ελ Σαράφ, τόπο ιερό για τους Εβραίους, τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους. Το πρόσφατο εύρημα στο δυτικό τείχος του Όρους στην Ιερουσαλήμ αμφισβητεί τώρα τον έναν από τους δύο, συγκεκριμένα το αν υπήρξε πράγματι κτήτορας: Τα νομίσματα που βρέθηκαν είχαν κοπεί μετά το θάνατο του Ηρώδη.

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι βρήκαν νομίσματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναθεώρηση των όσων πιστεύαμε μέχρι σήμερα για την ιστορία του Ναού του Ηρώδη στην Ιερουσαλήμ, συγκεκριμένα ότι το κτιριακό σύμπλεγμα κτίστηκε επί βασιλείας του Ηρώδη του Μέγα. Σημειώνεται ότι ο Ιουδαίος ηγεμόνας πέθανε το 4 π.Χ.

Ο αρχαιολόγος Eli Shukron της ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων αποκαλύπτει ότι τα νομίσματα που βρέθηκαν κάτω από το δυτικό τείχος του Όρους του Ναού χρονολογούνται 20 χρόνια μετά το θάνατο του Ηρώδη. Εάν η χρονολόγηση ισχύει, σημαίνει ότι το κτιριακό σύμπλεγμα ανεγέρθηκε από τους διαδόχους του Ηρώδη.

«Το εύρημα δείχνει ότι η ανέγερση διήρκεσε περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα» λέει ο Shukron. Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει πάντως την αναφορά του ιστορικού Ιώσηπου Φλάβιου: Το έτος 70, μετά την καταστροφή του ναού, ο ιστορικός γράφει ότι οι οικοδομικές εργασίες ολοκληρώθηκαν από τον εγγονό του Ηρώδη, τον Αγρίππα Β΄.

Τα τέσσερα νομίσματα κόπηκαν κατά πάσα πιθανότητα το 17 μ.Χ., όταν έπαρχος της Ιουδαίας ήταν ο Ρωμαίος Βαλέριος Γκράτος, προκάτοχος του Ποντίου Πιλάτου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Βρέθηκαν σε λουτρό που είχε κτιστεί μπροστά από το ναό. Η πλαγιά επιχωματώθηκε και νέα τείχη κτίστηκαν στο σημείο, με αποτέλεσμα τα νομίσματα να θαφτούν στα θεμέλια του νέου κτίσματος.

Ο Ηρώδης ο Μέγας διέταξε κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του την ανέγερση διαφόρων λαμπρών και σημαντικών οικοδομημάτων, μεταξύ των οποίων το οχυρό Μασάντα.