Ποιος άφησε 92 κομμάτια από πολύτιμα λάφυρα στην άκρη της Lake District τον 10ο αιώνα; Το Μουσείο Dock στο Barrow της Χερσονήσου Furness και το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο ερευνούν την υπόθεση…

Μετά τα χρυσά ευρήματα στο Leeds και το Tadcaster του Γιόρκσαϊρ, μια εντυπωσιακή ποσότητα αργυρών αντικειμένων ήρθαν στο φως στη Χερσόνησο Furness. Το εύρημα ίσως έχει ξεχωριστή ιστορική σημασία, σύμφωνα με τα αρχικά συμπεράσματα της εξέτασής του, καθώς χρονολογείται γύρω στο 955, όταν οι βόρειοι εισβολείς αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο της αντεπίθεσης των Αγγλοσαξόνων. Σύμφωνα με την ιστορία, η Αγγλία αποτελούσε ενιαία οντότητα υπό τον βασιλιά Έθελσταν, μετά τη συνάντηση των Άγγλων υποτελών ηγεμόνων και λόρδων στο Eamont Bridge, στις 12 Ιουλίου του 927.

Το εύρημα υποδηλώνει πιθανότατα ότι το Furness ήταν αντίθετο προς αυτήν τη συμμαχία. Μπορεί οι επόμενες αναλύσεις των αντικειμένων να αποδείξουν ότι ο θησαυρός θάφτηκε βιαστικά, την ώρα που οι Βίκινγκς έτρεχαν να επιβιβαστούν στα πλοία τους.

Το Βρετανικό Μουσείο αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία τον επόμενο μήνα, ειδικά σε ό,τι αφορά πιθανή εγκατάσταση των Βίκινγκς στην περιοχή κατά τον 9ο και 10ο αιώνα. Ο Δρ Γκάρεθ Ουίλλιαμς από το Μουσείο λέει: «Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε ως τώρα στη διάθεσή μας, πρόκειται για ένα συναρπαστικό εύρημα. Στα μέσα της δεκαετίας του 950, το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας είχε ενσωματωθεί σε ένα ενιαίο βασίλειο, με κοινό νόμισμα, αλλά η συγκεκριμένη περιοχή του βορειοδυτικού άκρου της δεν συμπεριλήφθηκε στο αγγλικό βασίλειο παρά πολύ αργότερα, γεγονός που αντανακλάται στην εύρεση του θησαυρού αυτού.»

Κάποια θαμμένα κατάλοιπα των Βίκινγκς βρέθηκαν πρόσφατα στην περιοχή Κούμπρια, η διοίκηση της οποίας ελπίζει να μπορέσει να κρατήσει και το πρόσφατο εύρημα εκεί, στο Μουσείο Dock, για λόγους προσέλκυσης τουρισμού φυσικά.