Το Κέντρο Αρχαιολογικών Ερευνών (Center for Archaeological Investigations, CAI) του Southern Illinois University Carbondale διοργανώνει το 28ο ετήσιο συνέδριό του με τίτλο «The Archaeology of Slavery: Towards a Comparative Global Framework», στις 30-31 Μαρτίου 2012.

Οι θέσεις παλαιών φυτειών, ιδιαίτερα εκείνες στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, μονοπωλούσαν για πολύ καιρό το ενδιαφέρον της αρχαιολογικής έρευνας με θέμα τη δουλεία. Αυτές οι μεταπολεμικές ιδιοκτησίες, ωστόσο, δεν αντιπροσωπεύουν το ευρύτατο φάσμα γεωγραφικών και χρονικών πλαισίων στα οποία εμφανίζεται η δουλεία κατά τη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας. Καθώς οι αρχαιολόγοι αρχίζουν να διερευνούν τη δουλεία σε συνθήκες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όπως είναι η περίοδος μετά το 1571 στις Φιλιππίνες και η αρχαία Ρώμη, η ανάγκη για ένα ευρύτερο ερμηνευτικό πλαίσιο είναι επιτακτική. Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναπτυχθεί ένα διεθνικό και διαχρονικό πλαίσιο της αρχαιολογικής ερμηνείας της δουλείας και να προωθηθεί μία εκτενής προσέγγιση του θέματος, από την υποδούλωση ως την απελευθέρωση και τη χειραφέτηση των δούλων.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αποστείλουν περιλήψεις τους έως και την 5η Δεκεμβρίου 2011, στη διεύθυνση lwmarshall@siu.edu (Dr. Lydia Wilson Marshall).