Βασιλιάδες και επίσκοποι, ιππότες και αγρότες παρήλαυναν στις σκακιέρες του 12ου αιώνα. Μια τέτοια φιγούρα, οστέινη και λεπτοδουλεμένη, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε ανασκαφή στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Η φιγούρα έχει ύψος 10 εκ. και βρέθηκε κατά τις ανασκαφικές εργασίες στον πύργο Φάλκενμπουργκ του Λίππε. Με βάση το ένδυμά της, οι αρχαιολόγοι ταύτισαν τη φιγούρα με απεικόνιση επισκόπου.

Το εύρημα είναι σημαντικό λόγω της σπανιότητάς του, η οποία αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο φιλοτεχνήθηκε. «Αυτές οι φιγούρες που χρησιμοποιούνταν σε επιτραπέζια παιχνίδια, ήταν κατά κανόνα έντονα στυλιζαρισμένες στον όψιμο Μεσαίωνα. Νατουραλιστικές φιγούρες αντίστοιχης χρήσης που έχουν βρεθεί παγκοσμίως μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού», λέει η αρχαιολόγος Elke Treude.

Δυστυχώς, ο «επίσκοπος» δεν επιβίωσε αρτιμελής ανά τους αιώνας. Αρχικά θα πρέπει να καθόταν σε κάποιο θρόνο, που χάθηκε όμως, όπως και το κεφάλι του. Στο σκάκι ο επίσκοπος θα πρέπει να είχε τη θέση του αξιωματικού. Τον 12ο αιώνα, οι φιγούρες του σκακιού ήταν απεικονίσεις παρμένες από την πραγματική ζωή.

Προσωρινό κατάλυμα για τον αφέντη του πύργου

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τη φιγούρα σε κτίριο που πιθανόν να ήταν η πρώτη κατοικία του αλλοτινού άρχοντα του Φάλκενμπουργκ. Οι ερευνητές θεώρησαν αρχικά προς το ξύλινο κτίριο δεν ήταν παρά ένα απλό αγροτόσπιτο. Εξαιτίας των πολλών, πολύτιμων ευρημάτων, όμως, πιστεύουν πλέον πως επρόκειτο για ένα προσωρινό κατάλυμα, στο οποίο διέμενε ο Βερνάρδος Β΄, όσο κτιζόταν η επίσημη κατοικία του. Η ανέγερσή της άρχισε το 1190 περίπου.

«Σε αυτό το κτίριο, που στην αρχή φάνταζε τόσο ασήμαντο, βρήκαμε τα πιο παλαιά και τα πιο ωραία ευρήματα» λέει ο επικεφαλής των ανασκαφών Hans-Werner Peine. Εκτός από κεραμική, βρέθηκαν και περίτεχνα, επιχρυσωμένα ελάσματα από την επίπλωση, τα οποία σαφώς υποδηλώνουν πως το κτίριο ανήκε σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του πύργου.