Μια αρχαία κολόνα, που έπεσε κι έσπασε κατά τη διάρκεια καταιγίδας το 2007, μετά την αναστήλωση στην Κνίδο, αρχαία ελληνική πόλη στην Καρία της Μικράς Ασίας που είναι διάσημη για το γυμνό άγαλμα της Κνιδίας Αφροδίτης του Πραξιτέλη, απειλεί την εικοσαετή καριέρα του Τούρκου αρχαιολόγου Ραμαζάν Οζγκάν και να μπλοκάρει την έρευνα. Και όχι μόνο. Δημιούργησε ένα μείζον θέμα για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα: Έχει δικαίωμα μια κυβέρνηση να παρεμβαίνει στην πορεία ενός εξειδικευμένου αρχαιολογικού έργου —την αποκάλυψη μιας πολύ σημαντικής αρχαίας ελληνικής πόλης— και να το διακόπτει με το έτσι θέλω;
Η τουρκική κυβέρνηση ανέστειλε την άδεια ανασκαφής του Τούρκου αρχαιολόγου με το σκεπτικό ότι η πτώση της κολόνας από μια εμπορική στοά οφείλεται σε ελλιπή αναστήλωση και ότι ο καθηγητής Οζγκάν κρατά στις αποθήκες τα ευρήματα και αρνείται να τα παραδώσει στο τοπικό μουσείο, προφανώς γιατί θέλει να τα μελετήσει και να τα δημοσιεύσει. Ο κ. Οζγκάν προσέφυγε στα τουρκικά δικαστήρια με την πραγματογνωμοσύνη ανεξάρτητων ειδικών, που υποστηρίζουν ότι δεν έφταιγε η αναστήλωση, αλλά μια αόρατη ρωγμή στο εσωτερικό της βάσης του κίονα. Την απογοήτευσή τους για τη διακοπή της ανασκαφής εξέφρασαν το Βρετανικό Μουσείο και το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ της Γερμανίας που συμμετέχουν στην έρευνα. Μέχρι τώρα, μονάχα ο ρόλος της ισχυρής αρχαία Κνίδου είναι γνωστός — μητρόπολη των τεχνών και των γραμμάτων.
Όσο η πόλη μένει θαμμένη, σιγοκαίει η ελπίδα ότι κάποιο ίχνος μπορεί να βρεθεί που να συνδέεται με την περίφημη γυμνή Αφροδίτη που φέρει το χέρι της μπροστά στην ήβη σαν να ντρέπεται, χειρονομία που καθιστά το γυμνό σώμα ακόμα πιο προκλητικό. Δεν είναι εύκολο να είσαι αρχαιολόγος και να ψάχνεις για ελληνικές θαμμένες πόλεις στην Τουρκία.
Πηγή: Τα Νέα, 16/9/2008 (Π.Κ.)