Δύο λίθινα αρχιτεκτονικά μέλη με ανάγλυφες παραστάσεις Ασσυρίων βασιλέων που χαιρετούν τους υπηκόους τους, και τα οποία προέρχονταν από το ανάκτορο της Νινευί στο Ιράκ, επέστρεψαν στην “πατρίδα” τους μετά από δεκαεπτά χρόνια.

Πρόκειται για δύο μόνο από 15.000  αρχαιότητες του Ιράκ, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν κατά τη διάρκεια λεηλασιών την εποχή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν και της αμερικανικής εισβολής που σήμανε το τέλος του. Τα περισσότερα αντικείμενα προέρχονταν από το λεηλατημένο Μουσείο της Βαγδάτης, αρκετά όμως είναι κι εκείνα που αφαιρέθηκαν από ελλιπώς φυλασσόμενους αρχαιολογικούς χώρους.

Έτσι είχε γίνει και με τα δύο ασσυριακά ανάγλυφα: Το 1994 χάθηκαν από τον χώρο που κοσμούσαν από το 650 π.Χ. Το 2004 τα ίχνη τους εντοπίστηκαν στα χέρια Ελβετού εμπόρου αρχαιοτήτων ο οποίος είχε την πρόθεση να τα επιστρέψει στο Ιράκ. Με ενέργειες της ελβετικής κυβέρνησης, τα ανάγλυφα έφτασαν το 2007 στην ιρακινή πρεσβεία της Γενεύης και φυλάσσονταν στο σπίτι ενός ιρακινού πρώην πρέσβη. Μόλις πρόσφατα έφτασαν στο Μουσείο της Βαγδάτης όπου και θα εκτεθούν.

Τα τελευταία χρόνια το Ιράκ έχει εξαπολύσει κυνήγι για τους χαμένους θησαυρούς του. Τον Δεκέμβριο του 2008, οι ιρακινές αρχές κατάσχεσαν 228 αρχαιότητες τις οποίες λαθρέμποροι σχεδίαζαν να βγάλουν από τη χώρα. Τον περασμένο Σεπτέμβρη ανακτήθηκε το γλυπτό κεφάλι Σουμέριου ηγεμόνα και 500 ακόμη αντικείμενα ενώ 600 αντικείμενα βρέθηκαν λίγο αργότερα σε αποθήκη στο γραφείο του ιρακινού πρωθυπουργού! Σήμερα λείπουν ακόμη 10.000 αρχαιότητες.