Από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 22 Μαρτίου 2009 θα φιλοξενείται στις αίθουσες της Royal Academy of Arts του Λονδίνου η έκθεση «Byzantium 330-1453». Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μια τόσο μεγάλη βυζαντινή έκθεση στο Λονδίνο, σε συνεργασία μάλιστα με ελληνικό ίδρυμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση με το Μουσείο Μπενάκη.
Η έκθεση θα παρουσιάσει τη βυζαντινή τέχνη από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης (330 μ.Χ.) μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς Τούρκους (1453 μ.Χ.). Περιλαμβάνει έργα που εκπροσωπούν όλα τα είδη της βυζαντινής τέχνης: ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, έργα γλυπτικής σε χαλκό, μάρμαρο, ελεφαντοστό και στεατίτη, έργα μεταλλοτεχνίας, εικονογραφημένα χειρόγραφα, φορητές εικόνες, κοσμήματα, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.
Έχουν επιλεγεί 400 αντικείμενα από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου (Μητροπολιτικό Μουσείο, Βρετανικό Μουσείο, Μουσείο του Λούβρου, Βατικανό, Θησαυρός του Αγίου Μάρκου, Ερμιτάζ, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού κλπ.) καθώς και από την Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Στην έκθεση συμμετέχουν 72 Ιδρύματα από περισσότερες από 20 χώρες.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε εννέα θεματικές ενότητες: Οι απαρχές της Βυζαντινής τέχνης, Από τον Μ. Κωνσταντίνο και τον Ιουστινιανό μέχρι το τέλος της Εικονομαχίας, Στο ιερό παλάτι, Στο σπίτι, Στο ναό, Η τέχνη των εικόνων, Το Βυζάντιο και η Δύση, Το Βυζάντιο και οι γείτονές του, Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.
Την έκθεση έχουν επιμεληθεί oι ιστορικοί της Βυζαντινής τέχνης Ρόμπιν Κόρμακ και Μαρία Βασιλάκη.
Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Royal Academy of Arts έχει ετοιμάσει σειρά διαλέξεων και εκδηλώσεων για τους μαθητές των σχολείων αλλά και το κοινό. Παράλληλα, η Ένωση Βρετανών Βυζαντινολόγων προγραμμάτισε καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης σειρά επιστημονικών συναντήσεων με τη μορφή ημερίδων και διημερίδων, καθώς και τη διεξαγωγή του ετήσιου επιστημονικού της Συμποσίου (Spring Symposium of Byzantine Studies) στις 20 – 22 Μαρτίου στο Λονδίνο.

Πηγή: in.gr, 10/9/08 (με πληροφορίες Newsroom ΔΟΛ)