Πόσο μπορεί να κινδυνεύσει ένα αρχαιολογικό μνημείο από τα περιστέρια;
Σαφής απάντηση με μετρήσιμα στοιχεία δεν μπορεί να δοθεί ακόμη κατηγορηματικά, ωστόσο ο προβληματισμός αναπτύχθηκε πρόσφατα, αφότου περιστέρια εγκαταστάθηκαν στις φιλόξενες εσοχές, που δημιουργούν τα μάτια και τα αυτιά της Σφίγγας της Αιγύπτου.
Η ζημιά που προκαλούν τα πουλιά είναι διπλή: από τη μια αφήνουν τα περιττώματά τους πάνω στο μνημείο και το διαβρώνουν με την όξινη σύστασή τους και από την άλλη ραμφίζουν διαρκώς την επιφάνεια της Σφίγγας, καθώς έχουν ανακαλύψει ένα πολύ ορεκτικό γεύμα ασβεστίου!
Και όχι μόνο αυτό: ο κίνδυνος αναμένεται να μεγαλώσει στο μέλλον, αφού όλο και περισσότερα περιστέρια εγκαταλείπουν την πολύβουη πόλη του Καΐρου για να μεταναστεύσουν στο φιλόξενο περιβάλλον των Πυραμίδων.
Έτσι παρά το γεγονός ότι το 1991 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα συντήρησης «Σώστε τη Σφίγγα» και ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, Zahi Hawass δήλωσε τότε ότι το μνημείο πια δε θα κινδυνεύσει για τα επόμενα χίλια χρόνια, δεν είχε υπολογίσει τον …ιπτάμενο κίνδυνο.
Προς το παρόν η μόνη λύση που εξετάζουν οι αρμόδιοι είναι «επιχείρηση-σκούπα» των περιστεριών με απωθητική ουσία, της οποίας η χρήση είναι παράνομη, όπως συνέβη και με την εξόντωση των νυχτερίδων στις εκκλησίες της Μ.Βρετανίας πριν από χρόνια. Ποιός όμως θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει και να εφορμόσει μια τέτοια επιχείρηση;

A.M.

Πηγή: Al-Ahram (4/9/08)